Violențe între părinți la Liceul ”I.N. Roman”: "În 20 de ani nu mi-a fost dat să văd așa ceva!"

6342
Violențe între părinți la Liceul ”I.N. Roman”:

Articole de la același autor

Încurajați de scandalurile pe care le „savurează” în mediul virtual, pe rețelele de socializare, nici elevii, dar mai ales părinții nu mai știu să-și controleze reacțiile și răbufnesc de o violență șocantă. Un incident între două eleve – de-a IX-a și de-a X-a – de la Liceul Tehnologic „I.N. Roman” din Constanța, care ar fi trebuit să se rezolve amiabil, s-a transformat într-un scandal atât de violent încât a necesitat intervenția polițiștilor de la Secția 1.

Totul a pornit de la un incident petrecut luni, 22 ianuarie, pe holurile Liceului „I.N. Roman”, când cele două eleve au trecut de la jigniri la îmbrânceli pe holurile unității de învățământ, situație amorsată de profesorul de serviciu. Ca urmare a celor petrecute și conform Regulamentului de organizare și funcționare al unității (ROFUIP), au fost chemați părinții celor două eleve pentru a putea fi „stins” conflictul într-un mod civilizat. Cum una dintre mămici nu se putea deplasa luni, 22 ianuarie, au fost convocate pentru a doua zi de dimineață.

Dar ce să vezi? Marți, 23 ianuarie, elevii care susțineau cea de-a doua probă scrisă a simulării județene a Bacalaureatului au fost deranjați de scandalul pe care îl făceau în stradă niște adulți. Era vorba despre mamele convocate cu o zi înainte. Martorii spun că una dintre mame venise cu gândul să aplaneze situația și ca cele două eleve să se împace. Din păcate, tonul celuilalt părinte a escaladat, ba mai mult, chiar a devenit violent, aplicând îmbrânceli, motiv pentru care conducerea liceului a sunat la 112, solicitând sprijin. Sosiți la fața locului, polițiștii Secției 1 au invitat părțile în biroul directorului, unde, din nefericire, violențele între părinți au continuat, așa încât au fost conduși la secție.

„O să demarăm o anchetă”

Dacă în cazul părinților cercetarea organelor de anchetă va necesita inclusiv vizionarea înregistrărilor de pe camerele de luat vederi amplasate în vecinătatea Liceului „I. N. Roman”, de pe str. Cuza Vodă, în cazul celor două eleve am aflat că riscă de la avertisment la scăderea notei la purtare. După cum ne-a declarat prof. Lucia Cibotariu, directorul liceului, managementul cazurilor de violență s-a modificat odată cu apariția Ordinului 6235 din 6.09.2023, care aplică o procedură nouă, comisia antibullying fiind „absorbită” de noua Comisie de prevenire și eliminare a violenței. „Primul pas conform acestui ordin era discuția cu părinții elevelor. Cazul urmează a fi propus spre analiză consiliului profesorilor clasei și se stabilește ce măsuri sunt propuse conform ROFUIP. Și, în funcție de gravitatea faptei, se votează, fiecare profesor fiind liber să gândească scăderea notei la purtare sau alte măsuri. Exmatriculare nu se mai face decât în cazuri foarte grave de violență sau alte lucruri foarte grave, măsură care este exclus să se aplice în cazul incidentului dintre cele două eleve. O să demarăm o anchetă în Comisia de prevenire și eliminare a violenței. Se va întocmi o fișă de management pentru cazul de violență, se stabilește o persoană, de obicei dirigintele, care este managerul cazului. În această situație, un cuvânt foarte greu îl are de spus consilierul școlar, care a fost tot timpul de față. Consilier care încearcă să medieze lucrurile, să aplice niște măsuri, numai în cazul în care părinții sunt de acord cu această consiliere individuală. Consilierea se face atât pentru partea agresată, cât și pentru agresor, întrucât trebuie să existe niște motive de ambele părți. După 30 de zile se constată dacă măsurile au avut rezultat și ce putem să mai facem în continuare”, a declarat managerul liceului, mărturisind că „în 20 de ani de când sunt cadru didactic la acest liceu nu mi-a fost dat să văd așa ceva!”.

În ceea ce privește scăderea notei la purtare, prof. Lucia Cibotariu ne-a declarat că în Statutul elevului este prevăzut ca, în cazul în care elevul are un comportament fără abateri, după opt săptămâni acea sancțiune să fie ridicată. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5389 secunde