Ziua etniei tătare din România sărbătorită în fiecare an la data de 13 decembrie

1124
Ziua etniei tătare din România sărbătorită în fiecare an la data de 13 decembrie - tatari-1702479330.jpg

Articole de la același autor

Pe 13 decembrie, tătarii din România sărbătoresc „Ziua etniei tătare din România”. Legea votată la 14 noiembrie 2006 a fost inițiată de deputatul de atunci al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Amet Aledin. Ziua nu este importantă doar pentru cei 20-30.000 de tătari din România, ci reprezintă un moment istoric semnificativ în memoria colectivă a tătarilor din întreaga lume.


Această zi aminteşte de data de 13 decembrie 1917, când a fost proclamată Republica Crimeea, primul ei preşedinte fiind Numan Çelebi Cihan, potrivit in-formaţiilor prezentate pe site-ul oficial al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale. Republica tătarilor crimeeni a fost cea dintâi republică din întreaga lume islamică. Avea un Parlament denumit Kurultay, ales prin vot universal, acordându-se drept de vot inclusiv femeilor. De altfel, printre membrii Kurultayului se aflau și patru femei.


Înființarea Republicii Populare Crimeea a fost un demers posibil ca urmare a unor evoluții îndelungate pe plan intern, în rândul tătarilor crimeeni, dar și pe plan extern. Tătarii crimeeni sunt urmașii Hoardei de Aur și Hanatului Crimeii, state care controlaseră vreme de câteva veacuri Peninsula Crimeea și teritoriile din jurul ei.


După anexarea Hanatului Crimeii, în 1783, de către Imperiul Rus, timp de 100 de ani aceștia au încercat să se integreze în noul stat din care făceau parte, sau cei care nu au mai rezistat presiunilor și politicilor de rusificare, au emigrat. În urma acestui proces de emigrare, completat de colonizările rusești de după 1783, compoziția etnică a penisulei s-a schimbat radical. Cu toate că, până în 1944, tătarii au rămas majoritari, abia după de-portarea lor din 18 mai 1944, recent considerată genocid și de Rada Supremă de la Kiev, rușii au devenit majoritari în peninsulă.


Potrivit legii adoptate în 2006, în localităţile unde trăiesc etnici tătari, autorităţile administraţiei publice locale sprijină organizarea manifestărilor cultural-artistice dedicate acestei zile. Totodată, cu ocazia acestei sărbători, UDTTMR or-ganizează o serie de manifestări festive cultural-artistice.


La 11 februarie 2014, deputaţii au aprobat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 453/2006, privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România, astfel încât angajatorii să poată acorda zi liberă persoanelor aparţinând acestei etnii care doresc să par-ticipe la manifestările organizate cu acest prilej.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6771 secunde