Cum să păstrezi corect pâinea

803
Cum să păstrezi corect pâinea - cumpastrezipainea-1391790825.jpg
Pâinea și alte produse de panificație sunt excelente când sunt abia scoase din cuptor. De cele mai multe ori nu ajungem, însă, la cuptorul de pâine cât să ne luăm franzelă caldă și uneori ne mulțumim cu pâine feliată. Indiferent de sortiment, pâinea își poate prelungi perioada de viață dacă știi cum să o păstrezi. Iată ce recomandă Culinar.ro:
Imediat ce pâinea, chifla și chiar cornul sunt scoase din cuptor și încep să se răcească, și calitățile lor încep să scadă. Primul semn că pâinea se învechește este că începe să se usuce. Iar pentru asta sunt de vină unele schimbări chimice ce poartă numele de retrogradare a amidonului, adică moleculele de amidon încep să revină la forma lor semi-cristalină inițială, ceea ce va schimba textura pâinii din moale și pufoasă, în tare și sfărâmicioasă. Expunerea la aer are și ea o influență asupra pâinii, pentru că duce la pierderea umidității. 
Fiecare are câte o idee despre cum să păstreze cel mai bine pâinea: de la depozitarea ei în frigider, până la a o ține la temperatura camerei. Nu toate asigură, însă, păstrarea pâinii pufoase. 
Păstrarea pâinii în frigider. Este inamicul cel mai mare pentru pâinea proaspătă, pentru că retrogradarea amidonului apare mai repede la temperaturile mici din frigider. Singurul avantaj al depozitării în frigider este că încetinește apariția mucegaiurilor. 
Păstrarea pâinii în congelator. Este una dintre soluțiile bune, dacă vrei să ai peste câteva săptămâni o pâine perfectă. La temperaturile din congelator, modificarea moleculelor de amidon este oprită. Este o metodă pe care o poți aplica și pentru pâinea făcută în casă, cu condiția să o congelezi imediat după ce se răcește. Și un alt secret este să o consumi tot foarte rapid după ce ai decongelat-o. Ai grijă să o învelești bine în folie alimentară de plastic și, dacă vrei, o poți felia, astfel încât să decongelezi exact cât ai nevoie. 
Păstrarea pâinii la temperatura camerei. Deși la prima vedere pare cea mai proastă soluție, pâinea la temperatura camerei își păstrează cel mai bine textura. Condiția principală pentru a lăsa pâinea pe blatul din bucătărie este să o împachetezi corect, astfel încât să limitezi expunerea la aer. Poți folosi chiar și o pungă de plastic în cazul franzelelor sau chiflelor cumpărate, pentru că nu va atrage umiditatea care să producă mucegai. Pâinile cu coajă tare ar trebui păstrate în pungă de hârtie. 
Cum revitalizezi o felie de pâine? Cea mai bună metodă este să o reîncălzești 5-10 minute în cuptor, învelită în folie de copt, cu condiția să o mănânci rapid după asta. Dacă insiști să păstrezi pâinea la frigider, ca să te bucuri de o textură mai bună, pune-o în prăjitorul de pâine, pentru a elimina o parte din umezeala adunată. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 18 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : Pâine de casă cu cartofi
Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului  supărat
Luni, 07 Octombrie 2013
Stire din Social : Țeapă cu "pâinea tradițională"!
Miercuri, 25 Septembrie 2013
Stire din Economie : Pâinea din restaurante are 24% TVA
Pagina a fost generata in 1.5506 secunde