Învățați-i pe copii să se joace. Așa cresc!

164
Învățați-i pe copii să se joace. Așa cresc! - fondjoacalacopii2-1371828247.jpg

Articole de la același autor

Jocul este pentru cei mici ceea ce este vorbirea pentru adulți: o formă de comunicare. Tocmai de aceea, spun psihologii, încurajați-i să se joace cu alți copii, să exploreze lumea ce-i înconjoară și chiar să facă sport.

Prin joacă, micuții arată cum percep lumea care-i înconjoară, și-o însușesc și își exprimă sentimentele și dificultățile, ne-a declarat psihologul Elena Ranga.

"Pentru copil, jocul este modalitatea prin care cunoaște lumea senzorial, vizual și cognitiv, prin joc el experimentează și învață noi moduri de relaționare, tipuri de comportament, învață să se expri-me, să comunice cu cei din jurul său. Scopul jocului este de a-i dezvolta personalitatea într-un mod armonios", a explicat psihologul. Încă din primul an de viață, puteți să observați cum se dezvoltă copilul, după cum se joacă.

Astfel, pe măsură ce băiețelul sau fetița crește, fiecare joc aduce o nouă aptitudine. De exemplu, până la 18 luni, copilașul se joacă sin-gurel, imitând acțiuni, exersând ceea ce vede în jur și explorând. Mai ales explorând. Până la împlinirea vârstei de trei ani, jocul ocupă aproximativ 90% din timpul celui mic. Dar, deja simte nevoia de colectivitate, de a se juca cu alți micuți.

Regulile care îi guvernează jocul sunt clare. Lui trebuie să i se spună unde are voie să meargă și unde nu, unde trebuie să-și pună jucăriile și să le împartă cu ceilalți.

În jurul vârstei de cinci ani este indicat să-l ghidați către un sport. Înotul, tenisul sau orice activitate fizică le consumă energia, dar, și mai important, îi învață să-și coordoneze corpul, să reacționeze la stimuli. Totodată, îi învață ce în-seamnă succesul, să accepte înfrângerea și le crește încrederea în sine.

"Prin joc, copiii pot ajunge la descoperiri de adevăruri, își pot antrena capacitatea de a acționa creativ, pentru că strategiile jocului sunt în fond strategii euristice, în care se manifestă istețimea, spontaneitatea, inventivitatea, inițiativa, răbdarea, îndrăzneala", a adăugat Elena Ranga.

Ludoterapie pentru micuții cu handicap

Jocul este cu atât mai important pentru copiii cu dizabilități, indiferent de natura lor. Tocmai de aceea, este bine să mergeți la un psiholog cu ei. "Pentru copiii cu dizabilități, jocul capătă o altă conotație. Ei nu știu să se joace și prin ludoterapie învață. La început, pare dificil și artificial, dar cu timpul ei își însușesc această abilitate, ajutându-i să parcurgă armonios etapele de dezvoltare și integrare a personalității. Prin combinarea abilităților de comunicare verbală, cu folosirea altor strategii, bazate în principal pe joc, noi suntem capabili să creăm ocazia pentru copil să ni se alăture într-un proces terapeutic și mediul în care copilul să beneficieze de schimbarea terapeutică", a explicat psihologul Elena Ranga. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Iunie 2013
Stire din Diverse : Cum să ai grijă de ochii copilului
Pagina a fost generata in 0.4262 secunde