Lecitina este o grăsime necesară tuturor celulelor din organism, contribuie la construirea membranei acestora și împiedică oxidarea.
Lecitina are un rol esențial în sinteza vitaminelor, în special A, D, E și K, și a mineralelor. Totodată, este vitală pentru dezvoltarea și sănătatea celulară, întrucât se asigură că toate celulele primesc nutrienții necesari.
Fiind o fosfolipidă, lecitina asigură suplețea și permeabilitatea celulară, participând la hidratarea pielii. Fiind o substanță nutritivă pentru toate celulele, în lipsa ei, scade capacitatea organismului de a produce celule noi și, pe cale de consecință, de a se regenera. Lecitina este de o importanță vitală pentru sănătatea și structura sistemului nervos: circa 30 de procente din creier sunt alcătuite din lecitină.
Alimentele cele mai bogate în colină au, de asemenea, un nivel ridicat de lecitină. Cele mai valoroase surse de lecitină sunt de origine animală: gălbenușul, ficatul, creierul, laptele, peștele, carnea de pasăre, carnea roșie. De exemplu, un ou mare conține 126 mg de colină. Chiar dacă oul este recunoscut ca având o concentrație ridicată de colesterol, vestea bună este că lecitina din ou îl absoarbe pe cel rău și îl crește pe cel bun, mecanism pus pe seama grăsimilor polinesaturate din lecitină.
Creveții sunt în topul alimentelor ce conțin multă lecitină - o porție de 100 grame furnizează circa 140 mg.
Peștele este și el o sursă valoroasă: 150 g de cod conțin 140 mg de colină, iar somonul are circa 120 mg.
Un pahar cu lapte furnizează în jur de 40 mg, dar surse la fel de bune sunt și lactatele - iaurt, brânzeturi.
Surse vegetale de lecitină găsești în semințe, alune, germeni de grâu, măsline, avocado, varză albă, varză-de-Bruxelles, broccoli, conopidă, spanac, unt de arahide. Desigur, soia este una dintre cele mai importante surse de lecitină - un pahar cu lapte de soia furnizează în jur de 90 mg. Aceeași cantitate de lecitină o conțin 200 g de fasole boabe, scrie femeia.ro.