Unele sunt mai potrivite la gătit, altele ideale pentru uz cosmetic. Ce poți alege în afară de celebrul ulei de măsline, bun la toate?
Deși toate conțin acizi grași și o mulțime de vitamine, uleiurile nu sunt la fel. Dintre cele recomandate în bucătărie, unele au punctul de ardere mai ridicat, deci sunt numai bune la prăjit, iar altele pot fi folosite doar în salate. Pentru sănătatea pielii și a părului, uleiurile sunt adevărate elixire, însă, în ciuda beneficiilor, pot da reacții adverse când nu sunt compatibile cu tipul de ten.
De orez
Este unul dintre cele mai sănătoase, bun și pentru gătit, și pentru ten, grație acțiunii antiage. Conține vitamine și are un profil nutritiv similar celorlalte uleiuri. Iese însă din mulțime grație punctului de ardere ridicat (>230˚C), ceea ce îl face perfect la prăjit. Dintre proprietățile lui unice, se remarcă și o concentrație mare de antioxidanți (oryzanol și tocotrienol), care scad colesterolul și protejează inima.
De nucă
Te scapă de riduri, infecții fungice, previne căderea părului și mătreața, este hidratant și antibacterian. Totodată, aroma delicată de nucă te duce cu gândul la prăjituri și chiar îl face potrivit la prepararea lor. Consumat în deserturi și pulverizat în salate, beneficiile acestui ulei sunt numeroase: îmbunătățește circulația, întărește oasele, previne bolile inimii, pe cele hepatice și, potrivit unor studii recente, e anticancerigen.
De susan
Vedetă a bucătăriei asiatice, acest ulei are punctul de ardere ridicat, fiind adecvat pentru preparare termică îndelungată. În varianta brună, este obținut din semințe prăjite, se pretează doar la salate sau sosuri light. Bogat în nutrienți, uleiul de susan e eficient și în problemele tenului: este antiinflamator, antibacterian, previne înroșirea, vindecă rănile și formează un ecran protector. Se crede că ar fi primul ulei folosit în lume.