Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, tratament pentru trup și suflet

1242
Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, tratament pentru trup și suflet - techirghiolbisericamanastiresfma-1312900936.jpg
Turiștii care sunt în vacanță în perioada postului Sfintei Marii pot să profite de prezența la mare și să viziteze un lăcaș de cult din această zonă. Una dintre mânăstirile care merită să fie văzută este Sfânta Maria din Techirghiol.

După ce vizitează Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, turiștii resimt trecerea de la căldura soarelui de pe plajă la o căldură spirituală. Pereții lăcașului, alcătuiți din bârne de stejar nefinisate, îmbinate în tehnica transilvăneană oferă un aspect de naturalețe și liniște.

Delimitarea simbolică a spațiului sacru este dată de brâul cu aspect de funie împletită.

Pictura este plină de expresivitate și încă își păstrează aura străveche, deși a suferit mai multe schimbări.

Lucrări ca Sfântul Hristofor cu cap de câine, Adam și Eva cu șarpele, Patimile Mântuitorului sunt unicate.

Specific picturilor bisericești din Transilvania este tricolorul ca semn de unitate națională, care se regăsește și aici.

Totodată, în viziunea populară, adversitatea față de protestanți și catolici era exprimată prin înfăți-șarea prigonitorilor Mântuitorului în husari.

Mânăstirea Sf. Maria a fost construită în jurul anului 1750 de bătrânii satului Maiorești, județul Mureș și a fost împodobită cu o pictură naivă, în tempera, pe lemn, de meșterii zugravi ai satului.

În anul 1934 biserica este strămutată de regele Carol al II-lea la castelul Pelișor-Sinaia. Apoi, Primul Patriarh al României Mari, Miron, înființează în stațiunea balneară Techirghiol, într-o vilă modestă, un cămin pentru preoți. După cel de-al doilea război mondial, Patriarhul Justinian devine ctitorul Mânăstirii Sfânta Maria Techirghiol.

Tratamente balneare

După mai multe extinderi, în 1999-2000 s-a amenajat o bază de tratament balnear, sub ocrotirea Sfântului Pantelimon, care, în prezent, funcționează în cadrul Centrului social-pastoral "Sfânta Maria".

Așadar, turiștii se pot bucura de frumusețea și originalitatea edificiului construit în totalitate pe postament de piatră și, în același timp, pot să beneficieze și de un tratament de vindecare a trupului.

Cei care au drum pe la Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol pot să aprindă o lumânare părintelui Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei și slujitorul mânăstirii timp de 35 de ani, care a trecut la cele veșnice în urmă cu o săptămână.

Alexandra COJOCARU

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 August 2011
Stire din Social : Mâine plouă pe litoral
Pagina a fost generata in 1.6462 secunde