Nu încuraja copilul dacă nu ai motiv

110
Nu încuraja copilul dacă nu ai motiv - nuincuraja-1418405347.jpg

Articole recomandate

Dacă obișnuiești să-ți lauzi copilul și la cel mai mic efort pe care îl depune, doar ca să-l încurajezi, evită să faci din asta un obicei, recomandă specialiștii Ghidul.părinților.ro. În caz contrar, el își poate forma părerea că merită aprecieri și recompense chiar și atunci când are o atitudine superficială față de lucrurile pe care le are de făcut. Dacă observi că face tot ce l-ai rugat doar pentru a fi lăudat apoi, discută cu el și vezi de ce nu vrea să-și dea mai mult interesul. Numai așa îl poți ajută să-și valorifice potențialul. 


Sfaturi
1. Pentru ca lauda să aibă un efect pozitiv asupra copilului, încearcă să nu amesteci cuvintele de apreciere cu critica. Atunci când îi spui că și-a ordonat frumos lucrurile de prin cameră, dar nu le-a pus exact acolo unde trebuia, nu vei face decât să-l debusolezi. În plus, îi vei da de înțeles că, deși s-a străduit, nu a făcut un lucru suficient de bun. Îl poți motiva să aibă un comportament pozitiv și atunci când vorbești cu cei dragi despre lucrurile bune pe care le-a făcut. Doar asigură-te că este și el prin preajma și, cu siguranță, se va simți mândru și își va dori să te suprindă în mod plăcut din ce în ce mai des. 


2. Orice copil își dorește să fie apreciat de cei dragi. Însă lauda exagerată poate face mai mult rău, decât bine. Poți să-l mai răsfeți pe cel mic, dar fără să devină un râzgâiat. La fel ca și pedeapsa și recompensele, laudele au un rol important în educarea unui copil. Aprecierea ta, ca părinte și vorbele bune pe care i le adresezi îl vor ajuta să-și crească stima de sine și să se implice în diferite activități, atât acasă, cât și la grădiniță sau la școală. 


3. Apreciază efortul depus, nu caracterul lui. Laudă-l pe cel mic ori de câte ori a făcut ceva bine și spune-i clar ce te face să fii atât de mândră de el. Spre exemplu, dacă și-a strâns toate jucăriile de pe jos sau și-a ordonat lucrurile prin cameră, spune-i "Ai făcut foarte bine curat!" și nu doar "Ești un copil bun!". Încearcă să lauzi faptele celui mic și nu caracterul lui, atunci când are un rezultat deosebit în urma unui efort susținut, când își exersează o abilitate nouă și tot așa. Dar când nu ai un motiv, chiar dacă îl vezi abătut, nu îl lăuda!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Ce abilități formează clasa pregătitoare
Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Eu ce mai pap azi?
Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Explicați copiilor cum se fac banii
Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Ce nu trebuie să uite părinții niciodată
Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Nu forțați copilul să ia medicamentele!
Pagina a fost generata in 2.9021 secunde