Plasmă, LCD sau LED? Care sunt diferențele și ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un HDTV

1267
1
Plasmă, LCD sau LED? Care sunt diferențele și ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un HDTV - fondtelevizoare-1378652496.jpg

Articole recomandate

În toate magazinele, la specificațiile tehnice ale televizoarelor, găsim denumirile LED, plasmă și LCD. Însă iată ce înseamnă fiecare tehnologie și care sunt avantajele fiecăreia. Televizoarele LED funcționează pe baza aceleiași tehnologii de formare a imaginilor întâlnită la mult mai cunoscutele televizoarele LCD. Imaginea este redată cu ajutorul cristalelor lichide. Ecranul fiind identic, diferența constă în sursa de iluminare din spatele acestuia: neoane (CCFL) în cazul LCD clasic, respectiv diode emițătoare de lumină în cazul celor LED.

Ecranele OLED nu au nevoie de sursă de iluminare, imaginea fiind produsă cu ajutorul diodelor organice emițătoare de lumină (Organic Light Emitting Diode) aflate în structura ecranului. Plasmele redau imagini prin stimularea electrică a gazelor rare precum xenonul sau neonul, aflate în structura ecranului. De aceea, plasmele nu au nevoie de o sursă de iluminare în spatele ecranului, așa cum este cazul LCD-ului.

LCD (Liquid Crystal Display)

Televizoarele care folosesc această tehnologie oferă cel mai bun raport calitate/diagonală/preț. Însă calitatea imaginii nu este la fel de bună ca în cazul dispozitivelor LED sau cu plasmă. Avantaje: durată de viață mult mai mare, este cea mai ieftină tehnologie HDTV, este alegerea perfectă dacă vrei să folosești televizorul pentru editare foto sau ca al 2-lea monitor. Dezavantaje: nu excelează din punct de vedere al uniformității imaginii, unghiul de vizualizare este mai mic decât la plasmă și LED, calitate a imaginii mai slabă în camerele întunecate, nivel de negru scăzut.

LED (Light-Emitting Diode)

Este cea mai nouă dintre cele trei tehnologii. Oferă un consum mai redus de energie, iar televizoarele care folosesc tehnologia au un design futurist, deoarece permite rame mai subțiri și o grosime mai mică a televizorului. Televizoarele LED oferă luminozitate, timp de răspuns (cât de repede se formează imaginea - n.r.), durată de viață și contrast mai bune decât LCD-urile. Mai mult, televizoarele LED cu control local al luminii pot concura cu ecranele cu plasmă pentru un negru real, iar cele RGB-LED pot afișa mai multe culori decât orice altă tehnologie. Avantaje: LED-urile pot fi stinse individual spre deosebire de tubul fluorescent acesta trebuind să rămână mereu aprins, afectând astfel pixelii învecinați, consum mult mai mic, calitate a imaginii su-perioară tehnologiilor LCD și plasmă. Dezavantaje: prețul este perceput ca fiind considerabil mai mare pentru diagonale similare.

Plasma

Oferă cel mai bun timp de răspuns (imagini fluide în cazul conținutului foarte rapid și dinamic, cum ar fi transmisiunile sportive), culori naturale, nivel de contrast superior și negru uniform. Mai mult, oferă cel mai bun raport diagonală/preț în cazul diagonalelor de mari dimensiuni și unghiuri superioare de vizualizare. Avantaje: Plasmele au obținut rezultate remarcabile în ceea ce privește rata de contrast, sunt apreciate în special în cazul imaginilor în mișcare, informația de culoare este produsă mult mai fidel pe ecran. Dezavantaje: consum mai mare, se încălzesc în timpul funcționarii, mult mai grele, uneori necesită suporți suplimentari pentru montarea pe perete

În concluzie, cei care doresc cel mai bun raport diagonală/preț ar trebui să se orienteze către un LCD, cei care doresc o tehnologie avansată, cu consum redus de energie, ar trebui să se gândească la un LED, iar cinefilii ar trebui să considere achiziționarea unei plasme.

Comentează știrea

FONDURI UE
9 septembrie 2013
Oferta zilei

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:wwwfondurieuropenenerambursabile.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5404 secunde