Mamaia,

Zona Cazino, transformată într-un sat tradițional în miniatură

988
Aproximativ 300 de meșteri populari ce reprezintă zone etnografice din toată țara au ajuns, de ieri, în piațeta cazinoului din Mamaia, acolo unde se desfășoară, până pe 22 august, cea de-a XIII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari din România.

Atmosfera autentic românească te învăluie de la primii pași făcuți prin dreptul standurilor. Costumele populare, iile, icoanele pictate, pălăriile, coșulețele și lădițele din pănuși (să nu uităm nici papucii de casă, din același… material, ecologici 100% și cu funcție de masaj la pachet, așa cum glumește meșteșugarul), obiectele pentru bucătărie sau doar de decor din ceramică, lut, lemn și metal te duc parcă, chiar dacă doar pentru câteva minute, în vremurile de altădată, mai frumoase, mai simple. Și straiele populare cu care sunt îmbrăcați majoritatea expozanților dau un plus de culoare.

Nu lipsesc de la târg nici țesăturile din bumbac, textilele din in, cânepă, lână, păr de capră, podoabele care întregesc costumul popular, măștile populare, ouăle încondeiate, dar și obiectele din argint, realizate de argintari care fac aici și demonstrație de lucru, precum și bijuteriile lucrate manual și care au atras imediat atenția doamnelor și domnișoarelor.

"Invit constănțenii și turiștii să vină la Mamaia pentru că zona Cazinoului s-a transformat într-un sat tradițional în miniatură și venind aici și plimbându-se printre stan-durile cu obiecte au posibilitatea să-și aducă aminte de satul de altădată, de obiectele pe care le aveau în interiorul locuințelor. Mai mult, au posibilitatea să-și achiziționeze un suvenir și să-și întregească cu el ambientul casei", a precizat Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, organizatorul acestui târg cu tradiție.

v v v

A ajuns în Mamaia, tocmai de la Râmnicu Vâlcea, și Miron Cernătescu, un profesor de muzică pasionat de naiuri. Meșterește astfel de instrumente din stejar, trestie (adevăratul nai tradițional, așa cum spune el), însă și din salcâm, plop, molid și chiar bambus. Prețurile pornesc chiar și de la cinci lei, dar pot ajunge și la 300 de lei, sau chiar mai mult.

Și costumele populare și iile tradiționale au atras curioși încă de la primele orele. Toate sunt lucrate manual, cu migală. Prețurile, justificate poate, nu sunt pe buzunarul oricui. Un costum popular realizat în zona Brezei costă cel puțin 500 de lei, iar o ie între 150 - 300 de lei.

La târg găsim și icoane pictate pe lemn, cu foiță de aur. Costă între 15 și 250 de lei, în funcție de mărime și complexitate. De asemenea, căldărarii din Sibiu vă ademenesc cu cazane de țuică și nu numai, iar Ioan Măric, un Creangă din Bacău, cu picturi în care redă, în stilu-i unic, povestea satului de altădată, rămas în povestirile bunicilor.

Nici producătorii de miere nu lipsesc de la târg. Fie că vă place cea de salcâm, polifloră, de tei, ori rapiță, pe toate le găsiți în Mamaia, alături de batoane de propolis și polen. Prețurile sunt ceva mai mici ca în magazine. De exemplu, un kilogram de miere polifloră costă cel mult 15 lei, iar unul de miere de salcâm, maximum 20 de lei.

Per ansamblu, un târg care merită văzut și de la care cu siguranță aveți cu ce pleca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 17 August 2011
Stire din Monden : Andreea Bănică e sexy pe ski jet
Pagina a fost generata in 0.6714 secunde