A fost descoperit poluatorul Canalului Poarta Albă - Midia Năvodari

477

Articole de la același autor

La Km 24+800, exista o sursă de poluare a Canalului Poarta Albă - Midia Năvodari neidentificată. Încă din data de 18 august 2010, administrația căii navigabile a constatat că sunt deversate hidrocarburi în apă. Până de curând, nu fusese descoperit poluatorul. Bănuiala căzuse pe compania Compet SA, care, la rândul ei, a aruncat vina pe Petrotrans SA, o firmă lichidată.
Pe data de 7 septembrie, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile a executat noi operațiuni de depoluare, iar pe 8 septembrie apele au fost din nou poluate.
Potrivit unui comunicat de presă al CN ACN, în dimineața zilei de ieri, agentul hidrotehnic din zonă a observat exfiltrații de țiței din pereul canalului din zona de subtraversare a conductelor de țiței și o autovidanjă a Compet SA, care extrăgea țiței dintr-un foraj de observație, de lângă drumul tehnologic.
La ora 10,30, la fața locului s-au deplasat reprezentanți CN ACN, ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Administrației Bazinale de Ape Dobrogea Litoral și un reprezentant al Compet. Garda de Mediu și Apele Române au făcut o verificare la punctul fix al Compet, aflat la cota naturală lângă drumul tehnologic și au recoltat probe din exfiltrații, pentru expertiză. Rezultatul va fi discutat astăzi, la sediul Gărzii de Mediu, cu reprezentanții Compet și CN ACN.
"Urmare acestui eveniment, CN ACN face Compet SA răspunzător de poluările de pe CPAMN, km 24+800, mal stâng, începând cu data de 18 septembrie 2010, și aduce la cunoștință toate cheltuielile suportate de CN ACN pe această pe-rioadă. De asemenea, rugăm poluatorul să intervină urgent pentru depoluarea apei din CPAMN și a solului infestat din zona de protecție a acesteia" - se arată în comunicatul de presă al Administrației Canalelor Navigabile. Rămâne să vedem ce sancțiuni va aplica Garda de Mediu și cine le va achita.
Compet SA este o companie strategică a României. Ea operează rețeaua de conducte care alcătuiesc sistemul național de transport al țițeiului, gazolinei și etanolului lichid. Acționariatul său este reprezentat de: Ministerul Economiei (58,72% acțiuni), Fondul Proprietatea (20,05% acțiuni) și alți acționari (21,23% acțiuni).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6953 secunde