Agenții economici, rol decisiv în evoluția pandemiei Covid-19, odată cu ridicarea restricțiilor

142
Agenții economici, rol decisiv în evoluția  pandemiei Covid-19, odată cu ridicarea restricțiilor - agentiieconomiciauunroldecisivin-1592316310.jpg

Articole de la același autor

Reluarea activității economice după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, în condiții de siguranță, ridică numeroase probleme sanitare, organizatorice, sociale, psihologice, dar și costuri suplimentare.

Unii agenți economici le tratează cu seriozitate și investesc în măsurile de securitate sanitară. Alții dau dovadă de superficialitate și ignoră multe dintre măsurile de prevenție ce ar trebui puse în practică, punând în pericol sănătatea propriilor angajați, a clienților și a comunităților în mijlocul cărora își desfășoară activitatea.

Tema fiind de actualitate și de mare interes, BCR a organizat dezbaterea online "Reîntoarcerea la locurile de muncă". Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a patra ediții a BCR Expert Hub. La el au participat specialiști în domeniul resurselor umane, experți, medici și psihologi.

Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich le-a făcut agenților economici mai multe recomandări. În primul rând, să aplice triada prevenției contractării virusului: evitarea aglomerațiilor, spălatul cât mai des pe mâini și purtarea corectă a măștilor. Sănătatea economică trebuie protejată în egală măsură cu sănătatea publică, dar nu în detrimentul acesteia.

"Companiile mari au tratat actuala criză și reîntoarcerea la locul de muncă cu mult profesionalism, fiind ajutate și de resursele disponibile și de procedurile standardizate pe care le aplică. Probleme pot apărea în rândul întreprinderilor mici și mijlocii, unde există îngrijorări despre modul în care se respectă măsurile de prevenție și siguranță. Pentru acestea, există materiale publicate de instituțiile europene, inclusiv în limba română, cu măsuri care să asigure reîntoarcerea cât mai ușoară a oamenilor la locul de muncă", a spus Vlad Mixich.

Potrivit psihologului Gaspar Gyorgy, schimbările pe care angajații le-au resimțit în această perioadă vor avea consecințe asupra modului de lucru. Capacitatea de concentrare și de a duce la bun sfârșit anumite sarcini va fi la început mai scăzută, ca urmare a stresului cauzat de temeri și de respectarea noilor reguli. Angajații pot fi stimulați să își împărtășească tensiunile și emoțiile negative generate de temerile și îngrijorările acumulate în această perioadă prin discuții directe sau sesiuni de coaching. Astfel de discuții, dar și exercițiile de respirație controlată ajută la descărcarea unor emoții negative, precum frica, anxietatea sau întristarea.

Stresul suplimentar și concentrarea mai dificilă îi pot face pe mulți dintre angajați să se simtă la sfârșitul zilei mai obosiți decât erau în perioada anterioară pandemiei, de aceea este esențială posibilitatea de a avea pauze regulate în timpul orelor de lucru, precum și odihnă și hrană adecvată.

vvv

Stimați cititori, la 30 aprilie 2020, România avea 1.378.806 de agenți economici activi din punct de vedere juridic, din care 381.376 sunt persoane fizice autorizate, iar 997.430 sunt persoane juridice. Fiecare dintre acești agenți economici poate deveni un focar de infecție în cazul în care nu sunt luate măsurile de securitate sanitară recomandate de autoritățile statului, dacă personalul nu este instruit în acest sens și dacă nu se urmărește respectarea cu strictețe a măsurilor.

În condițiile ridicării restricțiilor impuse de starea de urgență și cea de alertă, agenților economici le revine o responsabilitate mult mai mare în apărarea sănătății propriilor angajați și a populației în ansamblu. De ei depinde, în mare măsură, evoluția numărului de îmbolnăviri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3937 secunde