Schimbări de criză

Agențiile imobiliare vând mai ieftin decât particularii

1513
Agențiile imobiliare vând mai ieftin decât particularii - c471696beb14dcf27c43d37fe49f7250.jpg
În această perioadă, apartamentele cumpărate prin intermediul unei agenții imobiliare sunt și cu 10% mai ieftine decât cele contractate direct de la proprietari, potrivit unei analize a portofoliului de oferte de pe portalul imobiliar www.TopEstate.ro.

În Constanța, agenția vinde un apartament cu trei camere la un preț mediu de 84.000 euro, în condițiile în care media la parti-culari este de circa 92.000 euro.
Situația este similară și în alte orașe. Spre exemplu, în București, un apartament cu două camere scos la vânzare de agențiile imobiliare are un preț mediu de 69.000 euro. În cazul particularilor, prețul crește cu până la 13%, la 78.000 – 79.000 euro.
Diferența este chiar mai mare în orașe ca Brașov, unde prețul de vânzare la particulari este de peste 42.000 euro, pentru o garsonieră, cu 14% mai mult decât ofertele agențiilor, care gravitează în jurul valorii de 35.000 – 37.000 euro.
"Valoarea adăugată a serviciilor agențiilor imobiliare devine evidentă pe timp de criză, pentru că piața este sensibilă la orice fel de semnale iar prețurile evoluează semnificativ de la o lună la alta. Agenții cunosc piața imobiliară și pot ajuta clienții să economisească timp și bani la găsirea ofertei po-trivite. Prin agenție, cei care caută o locuință primesc consultanță, asistență juridică, programări preferențiale la notar, prezentări comparative ale ofertelor", explică Raluca Dobre, colaborator al portalului TopEstate.ro.
Iată, în continuare, câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți, atunci când vă alegeți un agent imobiliar.
În primul rând, el/ea trebuie să lucreze într-o agenție de profil, ușor de identificat, cu un sediu fix, cu firmă la intrare, cu secretariat, birouri pentru lucrul cu publicul și săli separate pentru negocieri confidențiale. De asemenea, între angajații agenției trebuie să se afle neapărat și un jurist.
"La primul contact cu un agent de vânzări, clienții trebuie să stabilească un nivel al taxelor de vizionare și să se pună de acord asupra comisionului de vânzare. Plata acestor taxe se face numai pe bază de chitanță și factură, la sediul agenției. Agenții care propun colaborare fără contract, chitanță și factură nu garantează siguranța trazacției", mai spune reprezentantul TopEstate.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.427 secunde