ANAF vrea să-i învețe pe profesorii meditatori cum să-și împartă câștigurile cu statul

819

Articole de la același autor

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că derulează trei proiecte pilot privind stimularea „conformării voluntare” la plata taxelor și impozitelor de către persoanele fizice. Prin aceste inițiative se urmărește educarea și informarea contribuabililor despre obligațiile lor fiscale. Sunt avute în vedere următoarele categorii de contribuabili:

- cadrele didactice și alte persoane care pot obține venituri din meditații. În cazul lor, într-o primă etapă, proiectul se desfășoară în județele Cluj și Sibiu;

- persoanele care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor. Proiectul pilot se desfășoară în județele Brașov și Constanța și își propune să prevină și să reducă fenomenul de sub-declarare, de nedeclarare a veniturilor din chirii, cedarea folosinței bunurilor și de neînregistrare în scop fiscal;

- persoanele fizice care realizează venituri din prestarea unor activități de înfrumusețare și întreținere corporală. Proiectul se va desfășura în municipiul București (sectoarele 1 și 3) și în județul Ilfov

În perioada imediat următoare, ANAF va transmite informări către categoriile de persoane mai sus menționate, pentru a le fi aduse la cunoștință obligațiile declarative și de plată.

Fără fundament științific

Stimați cititori, eu am mari îndoieli că aceste acțiuni vor avea rezultatul așteptat. Ideea că ar exista un comportament de conformare voluntară la plata impozitelor și taxelor nu are niciun fundament științific. A acționa voluntar înseamnă a acționa de bună voie, din proprie inițiativă, nesilit de nimeni, în mod conștient.

Sunt gata să bag mâna în foc că nu a existat, nu există și nu va exista pe planeta noastră vreun individ care să plătească, din proprie voință, dări către stat. Dacă n-ar exista legea fiscală, mecanismele de control și sancțiunile, vistieria statului ar fi goală.

Dintotdeauna, oamenii și-au achitat obligațiile fiscale de frica pedepselor.

Nimeni nu a cerut să fie declarat contribuabil. Acest statut care în țări precum România presupune foarte multe obligații, și prea puține drepturi, este impus prin forță, nicidecum asumat. De aceea, contribuabilul poate fi definit ca fiind persoana fizică sau juridică care achită taxe și impozite sub amenințarea sancțiunii. Persoanele din categoriile țintă ale ANAF știu foarte bine ce obligații fiscale au și ce le așteaptă, dacă sunt depistate. Dar totodată își dau seama că riscul de a fi prinse este foarte mic sau inexistent. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5565 secunde