Apartamentele noi s-au scumpit! Care sunt cele mai pretențioase zone din Constanța

2944

Articole de la același autor

Scumpirea materialelor de construcţii şi cererea mare a dus la majorarea preţului locuinţelor rezidenţiale. În Constanţa situaţia este similară cu celelalte oraşe mari din ţară, unde preţul pe metru pătrat a crescut cu aproape 4% anul acesta. Specialiştii sunt mai pesimişti şi spun că se aşteaptă la un boom imobiliar în perioada următoare.

Pandemia a produs efecte nedorite pe piaţa imobiliară. Pe de o parte s-au scumpit materialele de construcţii, oamenii nu au mai cheltuit şi atunci au economisit bani şi şi-au dorit o locuinţă nouă şi mai spaţioasă, pe de altă parte, moneda naţională s-a depreciat şi atunci preţurile s-au majorat seminificativ la toate produsele. Şi cum nu era suficient, la începutul anului, o directivă europeană care se referă la eficienţa energetică a clădirilor, obligă constructorii să ridice clădiri cu standardul „net zero”, ceea ce înseamnă alte costuri pentru materiale şi tehnologii verzi.

„De când a început anul, materialele de construcţii s-au scumpit cu peste 30%. Majoritatea provin din import şi în unele cazuri cum ar fi la beton, ciment, fier sau produse din plastic, preţul a crescut şi cu 100%. Şi costul cu forţa de muncă a însemnat o creştere importantă, mai ales că, în construcţii salariile s-au tot mărit în ultimii ani. Încercăm să venim pentru clienţii noştri cu oferte atractive, cum ar fi să le vindem apartamentul mobilat gata, iar preţul să fie suportabil”, a declarat Cosmin Began, coordonator vânzări firmă de construcţii.

Cele mai scumpe apartamente se construiesc în zona Cazino

Preţul mediu/mp util a ajuns să facă din oraşul de la malul mării să ocupe locul patru într-un top al celor mai scumpe locuinţe construite. Pe primul loc se situează Cluj-Napoca unde costul unui metru pătrat util este de 1.850 de euro, urmat de Bucureşti, 1.480 euro pe mp utili, Timişoara, 1.290 euro/mp şi Constanţa, unde un metru pătrat util construit este de 1.280 euro. Cel mai scump metru pătrat construit se găseşte în zona Cazinoului din Constanţa unde mp este 1.666 euro, urmată de Delfinariu cu 1.646 euro/mp, Faleză Nord 1.587 euro/mp. În general, cartierele centrale şi aproape de mare sunt scumpe. La polul opus, în Km 4-5, preţul mp se situează între 1.052-1.127 euro/mp, Poarta 6, 1.131 euro/mp iar cel mai mic preţ este în cartierul Viile Noi unde se construieşte cu 902 euro/mp. „Acum, un apartament de două camere de 37 de mp utili porneşte de la 62.100 de euro cu TVA. Iar casele, pentru o construcţie de 120 de mp utili, cu un teren de 315 m, preţul porneşte de la 244.000 de euro fără TVA. În perioada următoare preţurile vor creşte exponenţial. Cred că la toamnă va fi cea mai mare creştere din ultimii zece ani”, a precizat coordonatorul de vânzări.

Specialiştii imobiliari sunt de părere că majorarea ar putea fi de 25% până la sfârşitul anului, iar dacă scumpirile se ţin lanţ există pericolul ca tinerii care au luat credite pentru cumpărarea unei locuinţe să nu le mai poată achita.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2815 secunde