Tranzacțiile imobiliare s-au dezghețat, dar prețurile sunt în ușor regres

359
Tranzacțiile imobiliare s-au dezghețat, dar prețurile sunt în ușor regres - tranzactiileimobiliare4-1596205733.jpg

Articole de la același autor

Piața imobiliară începe să își revină din șocul provocat de pandemia Covid. Planul guvernamental de investiții și relansare a economiei îi hrănește speranța că societatea își va redobândi stabilitatea financiară și încrederea în viitor.

În scurt timp, va demara programul "Noua Casă", care își propune să faciliteze "achiziția de locuințe adaptate standardelor de locuire moderne, creșterea calității spațiului de locuit și a spațiilor comune, precum și reducerea riscului seismic prin favorizarea achiziționării de locuințe noi, consolidate sau reabilitate". De pe urma lui vor avea de câștigat populația, agențiile imobiliare, companiile de construcții și de transporturi, industria materialelor de construcții, comerțul și sectorul serviciilor. Băncile comerciale vor profita din plin de creșterea cererii de creditare. În prezent, creditele imobiliare dețin o pondere de aproape 31% din totalul împrumuturilor acordate.

Cererea, de patru ori mai mare decât oferta

Vă propun să ne întoarcem puțin în timp și, cu ajutorul experților de la imobiliare.ro să vedem cum a evoluat piața în primul semestru al anului 2020.

Piața rezidențială a reacționat pozitiv imediat după ridicarea restricțiilor. Atât cererea, cât și oferta de proprietăți și-au revenit gradual. În cel de al doilea trimestru al anului, aproximativ 135.000 de potențiali cumpărători au fost direct interesați de achiziția de apartamente și case în cele șase centre regionale ale țării. Deși acest număr este cu 21% mai mic față de primele trei luni ale anului, totuși cererea este, în continuare, de patru ori mai mare decât oferta de proprietăți rezidențiale. În cele șase mari orașe au fost scoase la vânzare doar 14.300 de apartamente și case în imobile existente, în timp ce oferta în proiectele rezidențiale nu depășește 19.000 de unități la vânzare. Casele și apartamentele cu grădină în exteriorul marilor orașe sunt preferate.

Numărul imobilelor vândute, la nivel național, în prima jumătate a anului a fost cu doar 1% mai mic decât în perioada similară a anului trecut.

În București și județul Ilfov - piețele cu cea mai intensă activitate de tranzacționare - au fost vândute chiar mai multe imobile decât în primele șase luni din 2019.

La nivel național, în primul trimestru din 2020 s-au vândut 133.181 de imobile, cu 14,7% mai multe decât în 2019. În schimb, în al doilea trimestru, au fost vândute 105.928 de imobile, declinul fiind de 15,5%.

S-au scumpit proprietățile rezidențiale

Prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România au fost, în trimestrul al doilea, cu 7,1% mai mari decât anul trecut, iar prețurile de tranzacționare s-au majorat cu 8,1% în primul trimestru, conform datelor INS și Eurostat.

Deși în trimestrul doi, prețurile solicitate s-au diminuat ușor față de primele trei luni ale anului, respectiv cu 1,7%, aceasta este prima scădere raportată în ultimi trei ani.

Cele opt centre regionale cu prețuri medii de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pe segmentul apartamentelor (noi și vechi) și-au consolidat poziția în topul național. Municipiul Cluj-Napoca se află, în continuare, în fruntea clasamentului (cu o medie de 1.800 de euro pe metru pătrat util). Este urmat de București (cu 1.450 de euro pe metru pătrat), Timișoara (1.270 de euro pe metru pătrat), Constanța (1.240 de euro pe metru pătrat), Brașov (1.200 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.150 de euro pe metru pătrat), Iași (1.060 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Oradea (cu 1.050 de euro pe metru pătrat).

Raportat la perioada similară a anului anterior, în toate marile orașe analizate poate fi observată o tendință ascendentă, majorări de două cifre având loc în Cluj-Napoca (+14,3%), dar și în București (+10,8). Cu marje de creștere destul de semnificative, pe următoarele locuri în clasament se situează: Brăila (+9,1%), Constanța (+8,9%) și Oradea (+8,1). Raportat la ultimii cinci ani, datele din Cluj-Napoca relevă un nivel al prețurilor cu 75,6% mai mare, în vreme ce Capitala a ajuns, spre comparație, la o diferență pozitivă de doar 44,2%.

Prețurile apartamentelor din Constanța

În municipiul Constanța, arealul Faleză Nord – Trocadero - City Park Mall - Capitol - Delfinariu se situează, în continuare, în fruntea clasamentului zonelor cu cele mai scumpe apartamente. Prețul mediu solicitat de vânzători ajunge la 1.440 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 1,2% față de primul trimestru al anului 2020.

Pe următoarele locuri se situează zonele: Central - Ultracentral - Peninsula (cu o creștere trimestrială de 2,2%, până la 1.270 de euro pe metru pătrat), Tomis III - Dacia - Tomis II - Brotăcei - Tomis I (cu o diminuare de 0,8%, până la 1.260 de euro pe metru pătrat), Tomis Nord - Inel II - Inel I - Primo - Far (cu o creștere de 1,7%, până la 1.250 de euro pe metru pătrat) și Casa de Cultură - Tomis Plus (cu o creștere de 1%, până la 1.240 de euro pe metru pătrat).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4016 secunde