Colac de salvare pentru economie. Care sunt măsurile luate de coaliția de guvernare

361
Colac de salvare pentru economie. Care sunt măsurile luate de coaliția de guvernare - fondcolacdesalvarede173miliarded-1649782768.jpg

Articole de la același autor

Timp de vreo două luni, partenerii din coaliția de guvernare s-au ciorovăit pe tema măsurilor ce trebuie luate pentru susținerea economiei și populației grav afectate de numeroasele crize. Și iată că după lungi discuții în spatele ușilor închise, luni, 11 aprilie 2022, premierul Nicolae Ciucă a făcut public pachetul de măsuri convenit. Valoarea totală a acestuia se ridică la 17,3 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată în proporție de 52% din fonduri europene, iar restul de 48%, de la bugetul de stat. Măsurile cu caracter economic, despre care vom vorbi în cele ce urmează, au ca beneficiari: IMM-urile, marii investitori, transportatorii, distribuitorii și investițiile publice aflate în derulare.

Sprijin pentru IMM-uri și transportatori

Sprijinul total destinat IMM-urilor aflate în dificultate se ridică la 300 de milioane de euro. Concret, IMM-urile ale căror cheltuieli cu utilitățile reprezintă 15% din totalul cheltuielilor vor primi un ajutor de până la 400.000 de euro. Programul va intra în vigoare de la data de 1 iunie.

Pentru transportatorii și distribuitorii afectați de creșterea prețurilor la combustibili a fost prevăzută o schemă de sprijin cu un buget de 300 de milioane de lei. Circa 4.000 de firme de transport rutier de mărfuri, de persoane și de distribuție vor primi o subvenție de 0,50 lei pe litrul de carburant.

Susținere financiară pentru investiții

Pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, a fost prevăzut un buget de 200 de milioane de euro. Ajutorul de stat va fi acordat pentru investițiile în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare, iar programul va intra în vigoare de la 1 mai.

Ca urmare a creșterii prețurilor la materiale, manoperă, transport și utilaje, contractele de investiții publice aflate în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene vor fi ajustate, pentru a putea fi continuate și finalizate. Bugetul alocat în acest scop se ridică la 5,2 miliarde de lei.


Fondurile dedicate acestor măsuri vor fi aprobate chiar în cursul acestei săptămâni, prin două ordonanțe de urgență.

Ajutoare pentru șomajul tehnic

Pentru protejarea locurilor de muncă sunt prevăzute două măsuri de sprijin. Iată, de la 1 mai și până la sfârșitul anului, angajații aflați în șomaj tehnic vor beneficia de un ajutor de stat reprezentând 75% din salariu. Bugetul alocat în acest scop este de 450 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată, prin programul SURE, din fonduri europene.

Tot de la 1 mai va continua și programul Kurzarbeit. Acesta constă în reducerea programului de muncă sau chiar încetarea sa, în unele cazuri. Angajatorii plătesc pentru timpul efectiv de lucru, iar statul acoperă diferența până la nivelul salariului de bază.



Bani pentru fermieri


Agricultura și industria agroalimentară – considerate a fi un domeniu strategic pentru economia națională – beneficiază de un întreg pachet de măsuri de susținere destinate fermierilor și IMM-urilor.

Astfel, pentru procesarea produselor agricole în România sunt alocate 200 de milioane de euro. Fermierii care procesează produsele agricole în țară vor beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, începând cu data de 1 iunie. Măsura ar trebui să ducă la creșterea producției autohtone de conserve, sucuri, făină, mălai, brânzeturi și mezeluri, la diminuarea importurilor scumpe de produse alimentare și la scăderea prețurilor de desfacere.

În plus, fermierii români vor beneficia de granturi pentru capital de lucru în valoare totală de 300 de milioane de euro. Contractele de finanțare vor putea fi încheiate începând cu data de 30 iunie.

Crește salariul minim în agricultură

Nu au fost uitați nici lucrătorii din aceste sectoare de activitate. În cursul săptămânii viitoare, Parlamentul urmează să aprobe legea prin care salariul minim brut din agricultură și industria alimentară va fi majorat la 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcțiilor.

La rândul său, Casa de Comerț „Unirea" (considerată a fi un integrator de programe naționale în agricultură) va primi o capitalizare de 100 de milioane de euro, de la bugetul de stat, de la data de 1 august.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4716 secunde