Costurile cu energia electrică pentru irigații vor fi subvenționate

140
Costurile  cu energia electrică pentru irigații vor fi subvenționate - costurile-1434731436.jpg

Articole de la același autor

Veste bună pentru agricultori: costurile cu energia electrică pentru irigații, în anul 2015, vor fi subvenționate. Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică o ordonanță de urgență care prevede suportarea lor de la bugetul de stat. Valoarea cheltuielilor cu energia electrică pentru o suprafață contractată în anul 2015, de 350 mii ha, este de 29,3 milioane lei în situația suportării de la bugetul de stat în proporție de 100%.

În referatul de motivare a proiectului se arată că, în condițiile în care sce-nariile climatice estimează o scădere a cantității de precipitații, este de așteptat ca intensitatea fenomenelor de secetă pedologică să crească în zonele cele mai vulnerabile, respectiv sudul, sud-estul și estul României. În aceste zone, seceta pedologică va atinge cele mai mari valori ale intensității (extremă/Co-300 m3/ha și severă/600-900 m3/ha). Pe aceste suprafețe, luând în considerare creșterea intensității și a frecvenței anilor secetoși, este necesară aplicarea irigațiilor.

Cheltuielile cu energia electrică reprezintă circa 85% din valoarea tarifului de livrare a apei pentru irigații. Având în vedere situația climatică actuală și de perspectivă, cu secetă profundă, singura posibilitate pentru creșterea su-prafețelor irigate o constituie suportarea de la bugetul de stat pentru anul 2015 a costurilor cu energia electrică consumată pentru irigații de către Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare, Federațiile de Îmbunătățiri Funciare și organizațiile de îmbunătățiri funciare.

Această măsură le permite agricultorilor să-și reia activitatea de producție, știut fiind faptul că sunt zone în care pierderile sunt totale.

Măsura permite asigurarea cantităților de sămânță pentru noua campanie agricolă precum și asigurarea unei răsăriri corespunzătoare a culturilor din această toamnă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7486 secunde