Cum a împărțit Barroso portofoliile în Comisia Europeană lărgită

498
Cum a împărțit Barroso portofoliile în Comisia Europeană lărgită - 059bb927fd3b32d7b4e9ca7edad819f3.jpg

Articole recomandate

José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a făcut publică repartizarea responsabilităților în noua sa echipă. Împărțirea portofoliilor a fost făcută, după consultări cu noii săi colegi, pe principiul "omul potrivit la locul potrivit". Barosso consideră că această echipă va asigura agenda schimbărilor ale cărei linii directoare le-a prezentat la nominalizarea sa, pe 27 septembrie 2009, înainte de a fi reales în funcția de președinte al CE.

O echipă cu idei proaspete
La prezentarea portofoliilor comisarilor, Barosso a declarat: "Avem un program european și, acum, avem o echipă europeană. Pe baza nominalizărilor statelor membre, am căutat să proiectez un colegiu care poate genera idei proaspete și nou impuls pentru cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa în prezent. Acest colegiu va pune în aplicare orientările politice pe care le-am prezentat la Parlamentul European. Am încrederea că el va acționa decisiv în Europa, în direcția relansării și a economiei sociale de piață durabile, care să funcționeze pentru oameni."
Noua comisie va avea șapte vicepreședinți. Printre ei se numără și baroneasa Catherine Ashton, care va deține și funcția de înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate. Trei dintre vicepreședinți vor fi femei.
Colegiul va avea 27 de membri, inclusiv președintele Barroso, câte unul din fiecare stat UE, dintre care 9 femei. Membrii comisiei provin din familii politice diferite, în special din Partidul Popular European, Alianța Progresivă a Socialiștilor și Democraților și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa. 14 membri, inclusiv președintele, au fost membri ai vechiului colegiu.
Comisia lărgită cuprinde portofolii noi: acțiunea climă; afaceri interne; justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. Alte portofolii au fost reconfigurate. Este vorba de: educație; cultură; multilingvism și tineret; sănătate și protecția consumatorului; industrie și spirit antreprenorial; cercetare și inovare; cooperare internațională; ajutor umanitar și răspunsul la crize. Se va pune mai mult accent pe incluziune în cadrul portofoliului ocupării forței de muncă, afacerilor sociale și incluziunii sociale, și un accent reînnoit pe portofoliul agendei digitale.

Structura comisiei
Responsabilitățile noilor comisari au fost distribuite astfel:
// Joaquín Almunia: concurență, vicepreședinte al Comisiei;
// László Andor: ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune socială;
// Baroneasa Catherine Ashton: înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe și de securitate și prim-vicepreședinte al comisiei;
// Michel Barnier: piața internă și servicii;
// Dacian Cioloș: agricultură și dezvoltare rurală;
// Ioan Dalli: sănătate și protecția consumatorului;
// Maria Damanaki: afaceri maritime și pescuit;
// Karel de Gucht: comerț;
// ©tefan Fule: Extinderea și politica europeană de vecinătate;
// Johannes Hahn: politica regională;
// Connie Hedegaard: acțiunea climă;
// Maire Geoghegan - Quinn: cercetare și inovare;
// Rumiana Jeleva: cooperare Internațională, ajutor umanitar și răspunsul la crize;
// Siim Kallas: transport și vicepreședinte;
// Neelie Kroes: agenda digitală și vicepreședinte;
// Janusz Lewandowski: buget și programare financiară;
// Cecilia Malmstrom: afaceri interne;
// Günter Oettinger: energie;
// Andris Piebalgs: dezvoltare;
// Janez Potocnik: mediu;
// Viviane Reding: justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, vicepreședinte;
// Olli Rehn: afaceri economice și monetare;
// Maros ©efèoviè: vicepreședinte al comisiei pentru relații inter-instituționale și de administrație;
// Algirdas ©emeta: impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă;
// Antonio Tajani: industrie și spirit antreprenorial, vicepreședinte;
// Androulla Vassiliou: educație, cultură, multilingvism și tineret.

Pentru validarea comisiei vor trebui parcurși mai mulți pași. Comisarii desemnați vor fi audiați individual de comisiile Parlamentului European, în perioada 11-19 ianuarie 2010. Plenul legislativului va vota comisia în ansamblu, la data de 26 ianuarie. Pe baza votului, Consiliul Europei va trebui să-și exprime acordul formal. Mandatul noii comisii se va încheia la 31 octombrie 2014.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9035 secunde