Dana 80 de mari adâncimi din portul Constanța a fost modernizată

877

Articole de la același autor

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a finalizat proiectul de investiții „Implementarea unei dane specializate într-o zonă cu adâncimi mari - dana 80”, se arată într-un comunicat de presă.

Început în anul 2018, proiectul a cuprins două obiective:

- modernizarea danei 80, prin instalarea de noi echipamente pentru dană (amortizori, bolarzi), adecvate primirii de nave de cereale mari;

- modificarea liniei de cale ferată Agigea Nord, prin construirea unei linii feroviare la dana 80.

Lucrările au fost executate de asocierea dintre trei companii constănțene - ABC Val SRL, Euro Construct SA, Vamig SRL – și Universitatea Tehnică de Construcții București.

Valoarea finală a lucrărilor de execuție este de 14.216.109 lei (fără TVA), valoare care conține și organizarea de șantier.

Recepția finală a lucrărilor a avut loc în data de 24 august 2021, iar perioada lor de garanție este de 60 luni.

Lungimea totală a liniei feroviare executate este de 4.114 km. Au fost montate trei aparate de cale și trei podețe tubulare. Suprafața construită totală este de 39.527 mp, din care: 35.251 mp pentru linie pentru linia de cale ferată; 3.895 mp pentru șanțuri dalate; 380,57 mp pentru șanțuri de pământ. Au fost montați 132 de amortizori de cheu și 6 bolarzi.


Prin alocarea Danei 80 pentru alte activități, se eficientizează utilizarea danelor de mare adâncime existente în portul Constanța. Realizarea racordului de cale ferată va conduce la suplimentarea traficului feroviar și prin aceasta la eficientizarea sistemului feroviar din sectorul fluvio-maritim al portului și a celui din țară.

Obiectivul principal urmărit de CN APM SA Constanța este creșterea traficului portuar prin dezvoltarea infrastructurii. Astfel, odată cu finalizarea acestei investiții va crește atractivitatea portului Constanța în comparație cu celelalte porturi din bazinul Mării Negre.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare POIM 2014-2020,

Valoarea contractului de finanțare este de 25.778.122 lei (cu TVA), din care: 85% reprezintă rata de finanțare UE, iar 15% este contribuția de la bugetul de stat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4453 secunde