Dobrogea iar stă să-i vină rândul la finanţare pentru investiţii în agricultură

345
Dobrogea iar stă să-i vină rândul la finanţare pentru investiţii în agricultură - dobrogeaiarstamare-1624644222.jpg

Articole de la același autor

Vicepreședintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD), Răzvan Filipescu, a participat zilele trecute, în calitate de reprezentant al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR) la reuniunea Grupului de Lucru – Agricultura.

Ministerul Agriculturii a iniţiat întâlnirea pentru a se discuta pe tema Ghidului Solicitantului pentru măsura 4.1 - Investiții în exploatații agricole. Discuţiile vin un pic cam târziu, atâta timp cât deja fondurile bugetare europene au fost aprobate până în 2022 de Comisia Europeană.

„Am fost invitaţi să participăm la discuţii pentru prima dată pe tema asta şi sperăm, ca pentru perioada următoare să se ţină cont şi de părerile noastre. Am propus două lucruri: unu, să nu se mai amestece banii pentru irigaţii, cu banii de achiziţii, pentru că, pe deoparte sun fermieri cu nevoi diferite, obiective şi interese diferite şi doi, procedura de autorizare a irigaţiilor, chiar dacă se iau numai echipamente dar tu trebuie să faci dovada sursei de apă, care este o procedură mult mai complicată pentru că trebuie să obţii avize de la Mediu, studii hidro, aviz de la Apele Române”, a declarat pentru „Cuget Liber”, Răzvan Filipescu.

El a mai spus că zona Dobrogei este afectată de seceta pedologică, iar fermierii de aici nu au acces la sursa de apă la fel de uşor ca cei din restul ţării. Iar de aici există riscul de a se crea o competiţie neloială în cadrul aceleiaşi submăsuri.

„Cei care au sursă de apă pleacă cu un avantaj, iar cei care vor să-şi înfiinţeze anul acesta sisteme de irigaţii sunt dezavantajaţi, de aceea considerăm oportună alocarea de punctaje suplimentare pentru aceştia, altfel vor fi decalaje foarte mari între cei care au beneficiat de reabilitări ale sistemului de irigaţii în trecut şi cei care sunt la început de drum”, a adăugat vicepreşedintele APAD. Aceste propuneri au fost luate în analiză de către Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Agriculturii, urmând să facă obiectul dezbaterilor pentru noile măsuri din perioada 2023-2024.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5983 secunde