Federația „Solidaritatea Sanitară” lansează un avertisment dur la adresa Guvernului Ciucă

170
Federația „Solidaritatea Sanitară” lansează un avertisment dur la adresa Guvernului Ciucă - fondfederatiasolidaritateasanita-1640531776.jpg

Articole de la același autor

Federația „Solidaritatea Sanitară” respinge intenția Guvernului de a da lucrătorilor din Sănătate doar o pătrime din dreptul legal de creștere a salariului de bază la nivelul stabilit pentru anul 2022 (respectiv doar jumătate din creșterea prevăzută de legea 153/2017 pentru anul 2021), se arată într-un comunicat de presă. Totodată, organizația solicită acordarea de urgență a următoarelor drepturi legale:

- plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toți lucrătorii din sănătate;

- raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior;

- calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.

„Gestul Guvernului, transpus în proiectul ordonanței de urgență, este o dovadă de nerecunoștință la adresa lucrătorilor din sănătate: în timp ce profesioniștii din sănătate lucrează, de aproape doi ani, de patru ori mai greu, Guvernul le oferă doar o pătrime din drepturile lor legale.

Solicităm public premierului României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, organizarea unei întâlniri cu reprezentanții Federației «Solidaritatea Sanitară», înainte de adoptarea Ordonanței de urgență, în vederea stabilirii modalității de acordare a drepturilor legale. Îi reamintim pe această cale că Consiliul de Coordonare al Federației «Solidaritatea Sanitară», întrunit la sfârșitul săptămânii trecute, a decis organizarea protestelor în situația în care este refuzată onorarea drepturilor legale ale lucrătorilor din sănătate.

Dacă Guvernul acordă doar o pătrime din drepturi legale de creștere a salariului de bază atunci riscă să asiste la situația în care vor desfășura activitatea doar o treime din salariați, adică la o grevă generală.

Solicităm pe această cale abrogarea articolului 29 din Legea nr. 55/2020, care interzice lucrătorilor din sănătate să declanșeze conflictele colective de muncă, redându-le astfel acestora dreptul legal de a-și exprima nemulțumirea față de modul în care sunt tratați, prin intermediul protestelor legale. Menținerea acestui articol, alături de o serie întreagă de interdicții la adresa profesioniștilor din sănătate (incluzând posibilitatea de a-și lua concediile de odihnă), constituie o încălcare a libertăților fundamentale a acestei categorii de cetățeni”, se precizează în comunicatul semnat de copreședintele Radu Vasile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2184 secunde