Fermierii români primesc subvenții de la stat pentru a cultiva legal plante psihotrope

154
Fermierii români primesc subvenții de la stat pentru a cultiva legal plante psihotrope - plante-psihotorpe-culturi-fermie-1712579051.jpg

Articole de la același autor

Doar două tipuri de plante psihotrope se pot cultiva, legal, în România, respectiv mac și cânepă, acestea fiind monitorizate de către Direcţiile pentru Agricultură.


Fermierii primesc subvenții de la stat, în prezent, peste 572 de hectare de teren fiind cultivate cu aceste plante.
Interesul fermierilor români pentru cultivarea plantelor psihotrope este în scădere.


De la an la an, interesul fermierilor români pentru cultivarea plantelor psihotrope este în scădere, în ciuda faptului că la nivel european trendul este ascendent.


Mai sunt 34 de fermieri care cultivă cânepă pentru fibră pe numai 326,6 hectare, în timp ce cânepa pentru semințe a fost selectată de 32 de agricultori care au plantat 241,5 hectare, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii furnizare Economica.


În total, sunt peste 568 de hectare cu cânepă, în condițiile în care în 2022, numai cânepa pentru fibră ocupa 707 hectare. În 1990, în România avea cânepă pe 16.629 de hectare și o producție de peste 72.100 de tone. De altfel, până în 1990, România a fost a treia ţară producătoare de cânepă din lume, dar includerea culturii pe lista plantelor narcotice a limitat spre zero interesul producătorilor. Mai mult, fiind o cultură care necesită foarte multă muncă fizică, mulţi au fost descurajaţi să mai cultive.


Pe de altă parte, în UE planta se cultivă pe suprafețe tot mai vaste, ajungând la 33.000 de hectare în 2022. Cel mai mare producător este Franța, peste 70 % din producția UE, urmată de Țările de Jos și Austria.


În România, producția este de aproximativ 1.400 de tone


Producția locală de cânepă din România, în 2023, a fost de peste 1.300 de tone.


Pentru cultura de cânepă pentru fibră se acordă ajutor naţional tranzitoriu – ANT 3, în valoare de 10,3763 euro pe hectar, fermierilor care îndeplinesc următoarele condiţii specifice: exploatează un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole fiind de cel puţin 0,3 ha;


cultura este menţinută în condiţii de creştere normale, conform tehnologiei de cultivare, timp de cel puţin 10 zile de la data la care se încheie înflorirea, astfel încât să poată fi efectuate controalele necesare pentru stabilirea conţinutului de THC.


Aceasta în contextul în care suprafeţele utilizate pentru producţia de cânepă constituie hectare eligibile pentru ANT numai în cazul în care conţinutul de tetrahidrocanabinol din soiurile utilizate nu depăşeşte 0,3%.
Totodată, în țara noastră se cultivă și mac, pe 4,5 hectare în 2023, cultivate de către 22 producători locali care au obținut 2,46 de tone.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6385 secunde