Franța testează capcane și arme non-letale împotriva pirateriei

377

Articole de la același autor

Lumini care orbesc, tunuri cu apă și emisii de sunete care provoacă surzenia: acestea sunt câteva dintre dotările anti-pirat, ce urmează a fi construite în Franța. Proiectul a fost prezentat săptămâna trecută, în Nantes, în cadrul unui forum de securitate pentru transportul maritim, la care au participat circa 400 de delegați.
O serie de capcane și mijloace de apărare non-letale urmează a fi instalate la bordul lui "Partisan", o navă franceză de instruire militară, în cadrul unui proiect de 12 milioane de euro, coordonat de Agenția franceză de mediu și gestionare a energiei (ADEME). Proiectul francez este urmărit cu interes de companiile de transport maritim.
Măsurile anti-pirat testate pe "Partisan" includ sisteme radar și camere video în infraroșu, care detectează pericolul cât mai rapid posibil, permițând echipajelor să alerteze autoritățile, în speranța de a fi salvate de navele de război.
În cazul în care ambarcațiunile piraților sunt prea aproape, atacatorii sunt bombardați de emițătoarele de sunete de lungă frecvență, care induc dureri la nivelul aparatului acustic, precum și cu fascicule de lumină orbitoare. Dacă acestea nu-i descurajează, sunt ținuți la distanță de tunurile cu apă, până când echipajul se refugiază și se baricadează în castelul navei sau într-o cameră blindată, secretă. De acolo, echipajul poate folosi camerele de luat vederi pentru a monitoriza pirații și, totodată, să continue să conducă nava.
În cazul în care pirații reușesc să urce la bord și să pătrundă în suprastructura navei, vor fi întâmpinați de canistrele cu gaz lacrimogen. Coridoarele navei, scufundate în întuneric, vor sunt inundate cu fum pentru a-i dezorienta pe pirați. Toate aceste mecanisme de apărare vor fi testate în cursul acestui an și vor intra pe piață în 2014.
Unii armatori preferă, însă, mijloace mai puțin sofisticate: o viteză a navei de 18 - 20 de noduri și gărzi înarmate la bord.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5032 secunde