Iată dovada că taxele și impozitele mai pot fi reduse: execuția bugetară din 2015

168
1
Iată dovada că taxele  și impozitele mai pot fi reduse: execuția bugetară din 2015 - iatadovada-1454081392.jpg

Articole de la același autor

România a încheiat anul 2015 cu cel mai mic deficit bugetar din ultimul deceniu. Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că execuția bugetului general consolidat s-a finalizat cu un deficit de 1,47% din PIB, încadrându-se în ținta de 1,85% din PIB, stabilită pentru anul 2015. Față de 2014, când deficitul a fost de 1,72% din PIB, reducerea în termeni nominali a fost de 1,1 miliarde de lei.

Care este semnificația acestor date? Ele arată că statul a reușit să se încadreze mai bine decât și-a propus în veniturile pe care le-a colectat, că a plătit salariile, pensiile, alocațiile și toate celelalte forme de protecție socială recurgând la mai puțin la credite.

În 2015, veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat la 233,6 miliarde de lei, respectiv 33,1% din PIB. Suma este cu 9% mai mare decât cea obținută în 2014 și cu 1% din PIB superioară.

Trebuie remarcat că evoluția veniturilor a avut loc pe fondul următoarelor măsuri de relaxare fiscală: scăderea CAS la angajatori cu 5%; neimpozitarea profitului reinvestit; diminuarea taxei "pe stâlp" de la 1,5% la 1%; creșterea vărsămintelor la pilonul II de pensii; scăderea TVA la alimente de la 24% la 9%, de la mijlocul anului.

Plusul de venituri colectate s-a datorat mai puțin creșterii economice care s-a situat sub 4%, cât mai ales eficienței acțiunilor de combatere a evaziunii fiscale.

Pe structură, s-au înregistrat creșteri față de anul 2014 la încasările din: impozitul pe profit (+13%), impozitul pe venit (+12,4%), TVA (+12,3%), veniturile nefiscale (+12%) și accize (+8%).

Încasările din contribuții de asigurări sociale au avut o ușoară creștere față de anul anterior, deși au fost influențate de reducerea cu 5% a contribuțiilor angajatorilor și de majorarea cu 0,5% a contribuției la pilonul II de pensii.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri la taxa pe utilizarea bunurilor (+4,8%), veniturile nefiscale (+4,1%) și la impozitele și taxele pe proprietate (+1,5%).

De la Uniunea Europeană s-au primit 17 miliarde de lei, în contul plăților efectuate, cu 49,3% mai mult față de anul 2014.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la 243,9 miliarde de lei, fiind cu 8% mai mari decât în anul precedent. Cheltuielile de personal au crescut cu 3,2%, ca urmare a majorărilor salariale din administrația publică locală, sănătate și învățământ.

Față de anul precedent, cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au crescut cu 62,4%. Cheltuielile cu investițiile au fost de 41,3 miliarde de lei (5,9% din PIB), față de 32,7 miliarde de lei în anul 2014. Creșterea lor a avut loc în luna decembrie, odată cu instalarea Guvernului Cioloș. De asemenea, în luna decembrie, s-a majorat cu circa 40% suma alocată pentru sprijinul acordat agricultorilor la achiziționarea motorinei, alocându-se suplimentar, prin Ministerul Agriculturii, suma de 106 milioane de lei. În schimb, cheltuielile cu dobânzile s-au redus cu 6,2%.

Execuția bugetară din 2015 confirmă faptul că România poate reduce în continuare povara fiscală, având mari resurse în domeniul combaterii evaziunii fiscale. 

Comentează știrea

Anonymous
8 februarie 2016
nu mai furati

REDUCEREA TAXELOR ! este singura solutie pentru asanarea clasei politice din Romania. Binenteles ca toti hotii vor incepe sa zbiere ca nu vor mai fi destui bani pentru scoli, spitale, pensii,... "uitand" de pierderile sau mai bine zis FURTURILE din intreprinderile de STAT. Jurnalistii ar trebui sa-si faca datoria si sa intrebe ZILNIC clasa politica ce taxe vor elimina si ce intreprinderi de STAT vor desfinta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7406 secunde