IMM-urile vor avea acces la credite garantate

134
IMM-urile vor avea acces la credite garantate - imm-1656615394.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Finanțelor a elaborat actul normativ prin care reglementează Programul IMM Invest Plus, care facilitează accesul la finanțare pentru capital de lucru și investiții. Finanțarea va putea fi accesată până la 31 decembrie 2022, iar plata dobânzilor se va face în maximum 13 luni de la data acordării creditului. Programul va fi implementat sub forma unei scheme de ajutor de stat în baza căreia se vor acorda garanții și granturi, ce vor acoperi o parte din costurile de finanțare a creditelor contractate.

Programul, care include IMM Invest, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation, Rural Invest, este bazat pe Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Contractele de finanțare se vor acorda după decizia de autorizare a Comisiei Europene.

Mediul de afaceri va beneficia de un plafon total al garanțiilor de 7,5 miliarde de lei și de un buget al granturilor de maximum 900,68 milioane de lei. Se stimează că un număr de 10.704 beneficiari vor avea acces la finanțare.

Ajutorul de stat acoperă maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiții și/sau pentru susținerea activității curente, precum și un grant compus dintr-o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, comisioane de administrare și de risc și parțial costul aferent dobânzilor.

Durata de valabilitate a garanției acordate și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit este de maximum 12 luni, dar nu poate depăși 400.000 de euro per întreprindere, echivalentul în lei, respectiv 35.000 euro pe întreprindere, echivalentul în lei, în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii. În cazul UAT-urilor valoarea grantului acordat nu poate depăși 400.000 de euro, echivalent în lei.

Pentru credite și linii de credit, valoarea maximă a fiecărei finanțări per beneficiar este maximum 5.000.000 de lei pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 de lei pentru investiții, cu excepția beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii pentru una sau mai multe activități finanțate, pentru care valoarea maximă a finanțării este de 5.000.000 de lei. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului nu poate depăși 10.000.000 de lei, respectiv 5.000.000 de lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii.

Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiții, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor sau al liniilor de credit pentru capital de lucru, durata maximă a finanțărilor este de 36 de luni, fără posibilitatea de prelungire.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0621 secunde