"Bijuterie" la Poliția Constanța: un dispecerat integrat, unic în țară!

2706
2

Articole de la același autor

Începând de vineri, 1 iulie, dispecerii Inspectoratului de Poliție Județean Constanța își desfășoară activitatea în cel mai modern Centru Operațional din țară. Tot de aici vor fi coordonate toate situațiile privind siguranța și ordinea publică ce pot apărea: dispariția unui copil, urmărirea unor persoane - care presupune desfășurare de forțe de la mai multe structuri -, atacuri teroriste etc.







Sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța părea înveșmântat în haine de sărbătoare, joi, 30 iunie, cu prilejul unui eveniment de mare anvergură pe litoral: prezentarea efectivelor și tehnicii structurilor Ministerului Afacerilor Interne, care vor acționa la malul mării în sezonul estival 2022. După pregătiri amănunțite, renovări și înfrumusețări ale clădirii și curții interioare, polițiștii au avut oaspeți de seamă. La malul mării au fost prezenți ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, alături de chestorul șef Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, Benone Marian Matei, dar și șefii altor structuri din minister. Aceștia au fost întâmpinați de prefectul Silviu Coșa, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, primarul Constanței, Vergil Chițac, dar și șefii structurilor din subordinea M.A.I., respectiv chestorul Adrian Constantin Glugă, șeful IPJ Constanța, colonelul Daniel Ferencz, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța, colonelul Constantin Dima, șeful Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis”, colonelul Cristian Mihail Amarandei, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța etc.



Ministrul Lucian Bode a lăudat abordarea de la Constanța: „A meritat!”

Deschiderea noului sezon estival a fost prilej și pentru a inaugura o „bijuterie” a IPJ Constanța: noul Centru Operațional, un dispecerat integrat de unde vor fi coordonate, începând de vineri, 1 iulie, apelurile de urgență primite de structurile de siguranță națională și ordine publică. Spunem o „bijuterie”, pentru că, așa cum a subliniat inclusiv ministrul Lucian Bode, IPJ Constanța este singura structură județeană din subordinea ministerului care deține un astfel de dispecerat integrat. „Dăm în funcțiune acest dispecerat unic, iar ceea ce vedeți aici nu veți vedea în nicio locație, în nicio structură județeană, este unic la nivel național. Oferă posibilitatea integrării tuturor armelor noastre și, la nevoie, și a altor structuri. Recunosc, îmi dă satisfacție, ca ministru al Afacerilor Interne, să particip la inaugurarea acestui obiectiv, realizat în mai puțin de trei luni. Valoarea acestuia este de 6,2 milioane de lei, asigurați integral de la bugetul M.A.I. A meritat! Avem garanția că, la nivel de informație, în orice moment, cei aflați aici primesc informațiile necesare și pot lua deciziile rapid, în interesul cetățenilor”, a declarat ministrul Lucian Bode.



„Am inaugurat la Constanța un centru integrat pentru gestionarea situațiilor de risc la adresa siguranței cetățenilor, unde informația va ajunge rapid, va fi analizată eficient și, la fel de rapid, se va stabili cel mai bun mod de intervenție din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne.



Astfel, pentru eficientizarea misiunilor, pentru prima dată la Constanța vom avea un dispecerat integrat în care își vor desfășura activitatea, pe lângă personalul Ministerului Afacerilor Interne, dacă situația o va impune, și parteneri de la celelalte instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de risc la adresa cetățenilor.



Susțin foarte mult această abordare, pentru că astfel structurile Ministerului Afacerilor Interne vor dispune de toate condițiile necesare pentru a-și îndeplini cu succes misiunile, având logistica potrivită și un număr crescut de forțe implicate.

Astfel, sunt create condițiile necesare ca structurile Ministerului Afacerilor Interne să acționeze cu fermitate, cu mult tact și profesionalism în soluționarea integrată a situațiilor cu care se vor confrunta și să confirme așteptările cetățenilor”, a mai afirmat ministrul.



Clădirea a fost garaj și service pentru mașinile de poliție

Într-o clădire de puțin peste 300 metri pătrați au fost montate dotări dintre cele mai moderne: un perete întreg de monitoare pe care pot fi afișate, în timp real, imagini surprinse de camerele de supraveghere video din dotarea Inspectoratului General de Aviație, de pe autospecialele Poliției și Jandarmeriei, dar și cele transmise de camerele de pe domeniul public, aparținând administrațiilor publice locale; de asemenea, au fost amenajate birouri cu dotări moderne pentru dispecerii IPJ Constanța, iar la nevoie și pentru cei ai altor structuri. „Ne aflăm într-o clădire care inițial, în 1956, când a fost construită, avea destinația de garaje și service pentru autospecialele unității. Pe 4 aprilie s-a dat ordinul de începere a lucrărilor de reamenajare, iar pe 29 iunie au fost încheiate. Acest centru operațional este structurat pe trei zone: mai întâi, camera de decizie, unde șefii structurilor din Ministerul Afacerilor Interne se pot întruni pentru a lua decizii, pe baza informațiilor furnizate de colegii din camera pentru suport decizional. Aici se lucrează pe trei scenarii distincte: activitatea cotidiană a IPJ Constanța. De vineri, 1 iulie, vom regăsi permanent aici șase lucrători, respectiv ofițerul de serviciu, dispeceri și operatori 112, cărora li se vor alătura, sperăm că din octombrie, operatorii pentru monitorizare electronică, vestitele brățări electronice. În cazul operațiunilor de amploare, punctuale, pot fi aduși reprezentanți ai altor structuri, precum Serviciul Regional Poliția Transporturi, Serviciul Poliție Transporturi Maritime, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate etc. Într-un al treilea scenariu, pot fi aduși reprezentanți ai IJJ sau Grupării de Jandarmi, Garda de Coastă, ISU sau alți parteneri. În partea stângă se află o altă zonă, cea pentru suport operațional. Pot fi invitați să participe în situații de criză de ordine publică și reprezentanți ai agenților economici, pentru a ne sprijini cu informațiile de rigoare. Imaginile video sunt furnizate de Inspectoratul General al Aviației, de autospecialele mobile aparținând Poliției și jandarmilor, dronă, spațiul public în baza protocoalelor de colaborare cu administrațiile publice locale, pentru vizualizare și nu stocare”, a declarat chestorul Adrian Constantin Glugă. 





Comentează știrea

Ion
1 iulie 2022
Fas

100 de monitoare nu inseamna absolut nimic. Care e importanta reala a proiectului? Nu se vede.

Raileanu Gheorghe
1 iulie 2022
angajari pe pile ma Politia Constanta

cum nu se vede , s-au mai angajat cateva amante si rude, ce nu va este clar

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5317 secunde