Șefi vechi și noi, în IPJ Constanța, în urma concursurilor

699
Șefi vechi și noi, în IPJ Constanța, în urma concursurilor - fondconcursuriipjsefi1-1656433799.jpg

Articole de la același autor

Rând pe rând, funcțiile de conducere ale unităților din subordinea IPJ Constanța sunt scoase la concurs, în cadrul amplei campanii de a scăpa „de sub dictatura împuterniciților”. Vremurile grele nu au trecut însă, căci, la început de sezon estival, inspectoratul a rămas fără adjuncți.

Ani buni, funcțiile de șefi din structura Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța au fost ocupate cu împuterniciți, fie că vorbim despre posturile comunale din mediul rural sau de serviciile de la nivelul unității județene. Pe lângă deficitul de personal, aceasta a fost una dintre urmările faptului că, în ultimii cinci ani, tot mai mulți polițiști cu experiență au ales să părăsească sistemul de ordine publică și siguranță națională. E drept, nici concursuri pentru ocuparea funcțiilor nu au mai fost organizate, dar și aceasta era o strategie: fiind puțini oameni cu ceva experiență, era mai ușor să fie „rotiți” de pe un scaun de șef pe altul, la șase luni sau la un an, dacă erau doar împuterniciți.

Dar această practică duce la instabilitate, prin urmare, încă de la începutul lui 2021, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunța o campanie îndelungată de concursuri pentru ocuparea tuturor funcțiilor de conducere vacante. Se dorea ca Poliția să scape de sub „dictatura împuterniciților”.

La Constanța, organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor a început din toamna lui 2021 și încă mai continuă. Numai în luna iunie au fost organizate peste zece concursuri, la începutul lunii pentru fotoliile din conducerea Secțiilor 2 și 5 din municipiului Constanța și pentru funcțiile de șefi din Serviciul Poliției Regionale Transporturi, iar ulterior pentru posturile comunale din județul Constanța.

Astfel, în urma examinărilor, au promovat pe funcții următorii: la Postul de Poliție Mircea Vodă – agent principal Mihaela Ion, la Postul de Poliție Limanu – agent șef Costin Huhulea, la Postul de Poliție Tuzla – agent șef Daniel Georgescu, la Poliția Negru Vodă – comisar Cornel Gavril, la Postul de Poliție Agigea – agent șef principal Eduard Iordache, la Postul de Poliție Cumpăna – agent șef principal Tanior Alim, la Poliția Techirghiol – inspector principal Eduard Grigore, iar la Poliția Ovidiu - inspector principal Cosmin Stancu. Majoritatea au deținut funcțiile acestea și până în prezent, prin împuternicire. În ceea ce privește posturile de poliție Rasova și Albești, deși concursurile au fost anunțate, nu au mai fost organizate. Totodată, pentru șefia Serviciului Pregătire Profesională – cel mai recent înființat serviciu din cadrul IPJ Constanța – concursul a fost organizat, s-a prezentat un singur ofițer de poliție, dar nu l-a promovat.



Pentru ocuparea funcțiilor de adjuncți ai IPJ Constanța, împuterniciți sau concursuri?


Seria concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere este departe de a se fi încheiat la nivelul IPJ Constanța. Mai ales că, la început de sezon estival, când activitatea polițiștilor este solicitată la maximum, inspectoratul a rămas fără adjuncți, după ce comisarul șef Mircea Vizitiu a fost pus la dispoziție de IGPR, fiind urmărit într-un dosar penal. Drept pentru care întrebarea care este pe buzele tuturor polițiștilor – și nu numai! – este: cine vor fi adjuncții chestorului Adrian Constantin Glugă? Dacă dăm crezare zvonurilor care circulă prin inspectorat, nu sunt prea mulți ofițeri din care să se aleagă adjuncți, iar câțiva dintre ei și-au exprimat deja intenția de a ieși la pensie.

Reamintim că funcția de adjunct pe ordine publică este ocupată cu împuterniciți de șase ani, de când a ieșit la pensie comisarul șef Adrian Rapotan; în aprilie a fost organizat concurs pentru ocuparea ei, s-au înscris trei ofițeri, s-au prezentat doar doi și niciunul nu a obținut notă de trecere. Rămâne de văzut când va organiza IGPR o nouă examinare, deja existând „vorbe” prin inspectorat că există și un favorit. A doua funcție de adjunct, pe investigații criminale, a fost deținută de comisarul șef Mircea Vizitiu din februarie 2015. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5828 secunde