Nu este de joacă! Închisoare și interzicerea dreptului de a mai deține animale, pentru cei care le chinuie!

847
1

Articole de la același autor

Pedepsele aplicate celor găsiți vinovați de schingiuirea, mutilarea sau uciderea animalelor s-au dublat sau chiar triplat, după modificarea legislației privind protecția animalelor, care a intrat în vigoare de joi, 19 mai. Mai mult, pe lângă anii lungi de închisoare cu executare, celor responsabili de fapte de cruzime li se poate interzice să mai dețină animale, pentru o bună perioadă de timp. Acesta este semnalul autorităților că iau în serios orice act de cruzime sau violență față de animale.

La finele lui 2020, după decenii în care s-a tot atras atenția că în țara noastră nu funcționează Protecția Animalelor, a fost publicată OUG 175/2020 și au început să funcționeze birourile de protecția animalelor, de la nivelul inspectoratelor județene de poliție. Rolul acestora este să investigheze orice act de cruzime sau violență față de animale, indiferent dacă este vorba de animale domestice, sălbatice sau fără stăpân. „Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor”, a arătat Poliția Română. Căci, încă de la început, polițiștii de la Protecția Animalelor au fost asaltați de sesizări. La IPJ Constanța, de exemplu, telefonul sună zilnic pentru a semnala fel de fel de fapte, de la stăpâni care țin mai mulți câini sau pisici încuiați în apartamente până la a reclama modul în care funcționează pet-shop-urile sau cabinetele veterinare.

Închisoare de până la 7 ani și interzicerea dreptului de a mai deține animale

Drept pentru care a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 138/2002, pentru modificarea Legii 205/2004, care a intrat în vigoare pe 19 mai. Iar prevederile noii legislații privind protecția animalelor prevăd ani grei de închisoare, dar și amenzi usturătoare sau chiar interdicția ca persoanele găsite vinovate să mai dețină animale.

„Conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.

Potrivit noului text de lege, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă. De asemenea, se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora. Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.

Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia”, au transmis reprezentanții Poliției Române.



Noutate în lege: zoofilia, pedepsită cu închisoare


Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

„Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social. De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani”, au mai subliniat polițiștii.

Amenzi de până în 12.000 de lei pentru cei care abandonează animale pe stradă

Teribiliștii care chinuie animale vor trebui să se gândească bine înainte de a mai comite astfel de fapte, căci au crescut considerabil și amenzile. Dacă, în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei. Faptele care vor „ustura” buzunarele sunt: abandonarea unui animal pe stradă, lăsarea acestora pe proprietăți, fără apă sau mâncare suficiente, folosirea de animale pentru spectacole, dacă le provoacă suferințe fizice sau psihice, folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume.

Poliția Română recomandă deținătorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunăstarea și protecția animalelor, pentru a nu fi sub incidența noilor prevederi legale.



Comentează știrea

fani
22 mai 2022
hotia

Corect ! Nu-i de joaca, asemenea tratamente nu trebuiesc aplicate animalelor ...De joaca raman doar arderea de vii a unor nevinovati in spitalele Primariei si fara a fi cineva pedepsit ! Dreptate doar pentru catei

Pagina a fost generata in 0.3861 secunde