Soarta maidanezilor, în atenția Protecției Animalelor. Polițiștii, în control la primării și adăposturile din județul Constanța

2137
6

Articole de la același autor

Câinii fără stăpâni de pe străzile comunităților din județul Constanța sunt și în atenția polițiștilor de la Biroul Protecția Animalelor. Astfel, oamenii legii au verificat toate administrațiile locale din județ cu privire la existența serviciului de gestionare a câinilor maidanezi. De asemenea, au fost efectuate verificări la adăposturile de animale, iar în curând polițiștii vor avea acces și la Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, pentru a ști cine adoptă patrupede de la adăposturi, pentru ca apoi să le dea drumul pe străzi.

De mai bine de un an, în cadrul inspectoratelor județene de poliție funcționează câte un Birou de Protecția Animalelor. La Constanța, necesitatea acestei structuri a fost evidentă de la bun început: la puțin timp după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 175/2020, în ianuarie 2021, pe câmpurile de lângă Techirghiol au fost găsiți zeci de cai aproape morți, de foame și frig, iar Poliția a intervenit ridicând cabalinele și transportându-le în adăposturi. Totodată, proprietarului i-a fost deschis un dosar penal. Un caz de răsunet, care a făcut înconjurul țării, demonstrând că polițiștii de la recent înființata structură trebuiau să-și suflece mânecile și să se apuce de treabă.

Ceea ce s-a și întâmplat la Constanța, după cum a afirmat pentru „Cuget Liber” comisarul șef Laurențiu Carp, șeful Serviciului Ordine Publică, cel care supraveghează și activitatea acestui birou. „Anul trecut am întocmit 15 dosare penale, iar de la începutul acestui an avem patru sesizări privind maltratarea animalelor”, a precizat comisarul șef.

Dincolo de sesizările privind animale schingiuite, cele mai multe aspecte semnalate polițiștilor de la acest birou îi vizează pe maidanezi. „Multă lume apelează numărul de telefon afișat pe internet pentru a semnala existența maidanezilor. Din ianuarie 2022, am efectuat verificări la toate unitățile administrativ-teritoriale, cu privire la existența serviciului de gestionare a câinilor fără stăpâni. Am atenționat, acolo nu era înființat acest serviciu, că înainte de orice pas, înainte de a concesiona serviciul de capturare și adăpostire, legea impune înființarea acestui serviciu de gestionare a câinilor fără stăpâni. Sunt diverse organizații care se prezintă la primării și se oferă să execute capturarea și adăpostirea, dar nu este suficient. Astfel că le-am pus în vedere primăriilor că vom lua măsuri de sancționare dacă nu se conformează.

Următorul pas a fost verificarea adăposturilor publice din județul Constanța și cât de conforme sunt. În acest moment sunt patru adăposturi publice în județul nostru și mai multe private. Toate au fost verificate, iar unde au fost nereguli, au fost sancționați”, a afirmat comisarul șef Laurențiu Carp.

„Prin sterilizare, în 10 ani ar putea să nu mai fie câini comunitari”

Următorul pas pe care îl au în vedere oamenii legii îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la ce înseamnă abandonul animalelor pe domeniul public, adopția și responsabilitatea creșterii unui patruped.

„Acum vrem să trecem la faza de a educa populația, să se înțeleagă că a adopta un câine implică o responsabilitate. Cu ajutorul autorităților, vor fi programe de sterilizare, iar dacă toată lumea își face treaba cu responsabilitate în ceea ce privește sterilizarea câinilor de rasă comună, în maximum zece ani nu vor mai fi câini comunitari.

Pe de altă parte, au fost purtate discuții cu reprezentanții Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) pentru a avea acces la baza de date privind proprietarii, pentru a putea vedea unde sunt patrupedele adoptate. Căci, dacă o persoană adoptă un câine de la o persoană fizică și îi dă drumul pe stradă, este pasibilă de amendă contravențională. Dar dacă a dat drumul pe stradă unui câine adoptat de la un adăpost, este infracțiune”, a precizat Laurențiu Carp.

De asemenea, în urma analizării listei puse la dispoziție de RECS va fi actualizată și și lista privind deținătorii de câini periculoși. „Avem în lucru câteva dosare privind câinii periculoși, dar nu am avut nicio sesizare privind organizarea de lupte cu câini. Nu înseamnă însă că nu facem verificări. De exemplu, realizăm controale la dresori, cu privire la autorizarea acestora”, a mai afirmat polițistul.

Comisarul șef a atras atenția că orice atac canin este investigat, nu doar cele comise de câinii periculoși. „Potrivit legii, orice câine poate avea potențial agresiv, nu doar cei periculoși. Cercetarea este la plângere prealabilă, iar multă lume nu vrea să depună plângere”, a mai arătat polițistul.

Câini otrăviți la Murfatlar

Cel mai recent caz ajuns în atenția polițiștilor de la Biroul Protecția Animalelor a avut loc la Murfatlar. Sâmbătă, 2 aprilie, oamenii legii au fost sesizați printr-un apel la 112 cu privire la faptul că în localitate au fost găsiți trei câini maidanezi decedați. Din primele cercetări, se pare că au fost otrăviți. Oamenii legii au deschis o anchetă, urmând ca veterinarii de la Direcția Sanitar Veterinară să examineze cadavrele, pentru a stabili cauzele decesului. 



Comentează știrea

Adrian Serban
4 aprilie 2022
Treziti va si faceti ceva care sa conteze pentru familiavoastra , pentru prietenii vostri , pentru comunitatea in care traim!

aceleasi minciuni si VRAJEALA debitate fara jena, aud de ani de zile in ceea ce priveste administraea problemei maidanezilor. Nu vad o schimbare pozitiva in privinta asta. Am impresia ca sunt aceleasi persoane de zeci de ani in acest oras , care nu fac absolut decat sa produca minus valoare. Am locuit pe Soveja , in Inel 2 , in Ciresica ; acum locuiesc in Tomis plus - maidanezi s au INMULTIT pe strazi.

Dana
4 aprilie 2022
nesimtirea autoritatilor locale

Cand vom vedea un articol din care sa reiasa ,ca in sfarsit, siguranta locuitorilor orasului vis a vis de maidanezi a fost luata in serios de autoritati, primarie, adica de ce alesi si platiti de noi? Daca pt ei conteaza mai mult maidanezii , sa ii ia pe toti si sa plece cu ei din oras.

fani
4 aprilie 2022
solutii

Evident ca NU se doreste rezolvarea problemei .In urma cu 20 de ani am ramas neplacut impresionat de numarul foarte mare e caini din Brasov ! Anul trecut in 10 zile la Brasov, nu am vazut niciun caine comunitar ...Solutia a fost simpla si a adus bani Primariei.Cainii erau adunati ,redistribuiti celor care-i doreau( pe baza de acte de identitate ) si erau amendati cu 2000 lei daca animalele erau gasite libere pe strazi ! In 2 ani nu a mai ramas un caine pe strazi .Ca de obicei Constanta este cu zeci de ani in urma altor orase din tara.Interesele mafiote si coruptia au pus stapanire pe oras

Dinca
4 aprilie 2022
maidanezi

Maidanezi pe strada si alta specie de maidanezi in birourile primariei. Ei verifica centrele unde sunt maidanezii nu strazile unde maidanezi pun in pericol vietile oamenilor si aspectule de lumea a VII.

Gica
4 aprilie 2022
rezolvare

Cu tot respectul ar trebui colectati de pe strazi si eutanasiati . Nu sunt o specie pe cale de disparitie . Iar acele persoane care v-or sa inspecteze acele centre pentru maidanezi ar trebui sa faca un " inventar " al cainilor care momentan au stapan si ulterior ajung in strada . Trebuie facut lucrul asta daca vrem sa scapam de aceasta problema daca nu...............si peste ani si ani va fi la fel sau si mai grav. Cat despre Cuget Liber articole despre maidanezi fara nimic concret .

Ana
4 aprilie 2022
caini

Toti vrem sa scapam de aceasta problema dar nu vrem sa facem ceva concret. Asteptam mereu la alti.

Pagina a fost generata in 1.2946 secunde