Raport al serviciilor de informaţii britanice

Rusia împiedică Ucraina să se reaprovizioneze prin Marea Neagră

485
Rusia împiedică Ucraina să se reaprovizioneze prin Marea Neagră - rusia-1648997073.jpg

Articole recomandate

Forţele navale ruse continuă blocada coastei ucrainene a Mării Negre şi a Mării Azov, împiedicând autorităţile de la Kiev să se reaprovizioneze pe mare, au anunţat, duminică, serviciile de informaţii britanice, informează agenţia Reuters, consultată de Agerpres.

Rusia are în continuare capacitatea de a încerca o debarcare, dar o astfel de operaţiune are un potenţial de risc tot mai mare, dat fiind că forţele ucrainene au avut suficient timp la dispoziţie pentru a se pregăti pentru o astfel de situaţie, a transmis pe Ministerul Apărării britanic, într-un buletin.

„Minele din Marea Neagră reprezintă un risc serios pentru activitatea maritimă”, a adăugat sursa citată.

În raport se mai spune că originea minelor nu este clară, dar că prezenţa lor este cu siguranţă rezultatul activităţii navale ruse în zonă, demonstrând modul în care invazia Ucrainei afectează interesele neutre şi ale civililor.

XXX

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, considerat omul forte al puterii de la Varşovia, a acuzat Franţa şi Germania că sunt prea apropiate de Rusia în contextul războiului din Ucraina.

„Germania, ca şi Franţa, are o simpatie foarte puternică pentru Moscova”, a criticat liderul partidului naţionalist-populist PiS la putere în Polonia, într-un interviu publicat, duminică, de cotidianul german Die Welt.

Kaczynski şi-a rezervat cele mai ascuţite săgeţi în direcţia Berlinului.

„Ani de zile, guvernul german nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin, iar astăzi se vede rezultatul. Polonia nu este mulţumită de rolul Germaniei în Europa”, a subliniat el, acuzând Berlinul că a încercat „să reconstruiască ceea ce făcuse fostul cancelar al imperiului, Bismarck”, adică „o dominaţie germană, dar cot la cot cu Rusia”.

Vicepremierul polonez a criticat Berlinul mai ales pentru că în prezent nu livrează suficiente arme Ucrainei şi pentru că refuză un embargo cel puţin asupra importurilor de petrol din Rusia.

„Este important de ştiut că Rusia obţine venituri de patru până la cinci ori mai mari din vânzările sale de petrol decât din vânzările de gaze”, a spus Jaroslaw Kaczynski, insistând că „nu putem continua să susţinem permanent o mare putere precum Rusia plătindu-i miliarde”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2466 secunde