Pericolul de la colțul străzii. Municipiul Constanța, "campionul" județului la tâlhării!

5152
1

Articole de la același autor

De la puștani de 11 ani până la tineri în putere, cărora nu le-a plăcut nici școala și nu le place nici munca – aceștia sunt tâlharii care atacă în plină stradă, indiferent de ora din zi, femei pe care le lovesc și le smulg poșetele sau adolescenți pe care-i amenință pentru telefoanele mobile. Anul trecut, tâlhăriile s-au înmulțit pe străzile localităților din Constanța. Dar nici polițiștii nu au stat cu mâinile în sân: mai multe grupări infracționale „specializate” în astfel de fapte au ajuns după gratii.

„Tâlharul este o brută. Nu are nici finețea hoțului din buzunare, nici strategia hoțului din locuințe. Vede, atacă și fuge. Brutal, fără tehnică, fără onoare” – ne mărturisea un anchetator cu state vechi în investigații criminale. În ultimii ani, nici infractorii nu mai sunt ce erau cândva – o admit inclusiv polițiștii de investigații criminale! – și aleg să comită astfel de fapte, brutale și fără strategie. Așa se face că a crescut numărul tâlhăriilor comise pe străzile localităților constănțene. Cele mai multe tâlhării au loc, cum era de așteptat, în reședința de județ, potrivit statisticii puse la dispoziție de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța.



„În anul 2021, la nivelul județului Constanța au fost înregistrate 234 de infracțiuni de tâlhărie. În perioada menționată, la Poliția municipiului Constanța au fost înregistrate 175 de infracțiuni de tâlhărie, cu mențiunea că 19 dintre acestea nu s-au confirmat. La Poliția Medgidia au fost înregistrate 13 infracțiuni de tâlhărie, respectiv la Poliția Mangalia au fost înregistrate 4 infracțiuni de tâlhărie, iar în urma cercetărilor s-a stabilit faptul că faptele sesizate întrunesc elementele constitutive ale altor infracțiuni. Infracțiunile de tâlhărie sesizate au cunoscut o creștere în anul 2021, față de anul 2020, la nivelul județului Constanța, cât și la Poliția municipiului Constanța și Poliția municipiului Medgidia. Infracțiunile menționate au cunoscut o scădere la nivelul Poliției municipiului Mangalia”, a precizat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

Doamnele de peste 50 de ani și puștii de 14 ani, țintele preferate

Modul de acțiune este simplu: își aleg o victimă, pe care o consideră mai „neajutorată”, o urmăresc până când pot să acționeze și fie o îmbrâncesc, fie o lovesc, îi smulg poșeta sau telefonul mobil și apoi se fac nevăzuți. În unele cazuri, apelează inclusiv la amenințări cu cuțite pentru a fi mai convingători în fața victimelor. Astfel de fapte sunt comise de puștani, unii care abia au împlinit 11 ani – este cazul unei grupări care a acționat, în toamna și iarna lui 2021, în municipiul Constanța, ai cărei membri aveau între 11 și 21 de ani.

„Principalul mod de operare folosit de către autori, în cursul anului 2021, la comiterea infracțiunilor de tâlhărie este smulgerea bunurilor din posesia sau detenția persoanelor vătămate. În urma analizei efectuate s-a constatat că, în cursul anului 2021, autorii acestui gen de fapte au vizat cu predilecție sustragerea poșetelor și a telefoanelor mobile, iar în unele situații, sume de bani sau bijuterii. În unele situații, prejudiciul a fost recuperat total sau parțial. La nivelul Poliției municipiului Constanța, din punct de vedere al perspectivei criminologice rezultate din zona țintă de alegere a victimelor, autorii au vizat, în cazul sustragerii poșetelor, persoane de sex femeiesc, cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani, iar în cazul sustragerii telefoanelor mobile, persoane vătămate cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani”, a mai precizat Andreea Iliescu.



Zonele unde au avut loc tâlhăriile, incluse în traseul patrulelor de poliție

Polițiștii constănțeni au reușit să dea de urma mai multor grupări de infractori care se specializaseră în astfel de fapte. Una dintre grupări acționa în mai multe județe ale țării. Altele se limitau la granițele Constanței.

„Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, în urma unui complex de măsuri informativ-operative, au reuşit, în anul 2021, probarea activităţii şi destructurarea unei grupări infracţionale formate din 3 membri, grupare specializată în comiterea de infracţiuni de tâlhărie calificată, fapte comise pe teritoriul României, iar în urma administrării probatoriului, împotriva membrilor a fost luată măsura arestării preventive.

În urma probatoriului administrat în cauzele penale ce privesc infracțiunea de tâlhărie și tâlhărie calificată, polițiști ai Poliției Municipiului Constanța - Biroul de Investigații Criminale au reușit documentarea activității infracționale a 7 grupări infracționale nestructurate, specializate în comiterea acestui gen de fapte. Grupările infracționale destructurate aveau în componență între 3 și 6 membri, însumând 24 de autori ai infracțiunii de tâlhărie. Ca urmare a probatoriului administrat în cauzele penale aflate în lucru, instanța de judecată competentă a dispus luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile față de 17 membri ai acestor grupări infracționale, iar față de unul a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, tot pentru o perioadă de 30 de zile.



Totodată, la nivelul Poliţiei municipiului Medgidia au fost destructurate 3 grupuri infracționale, dintre care 2 grupuri formate din câte 3 membri, iar unul format din 2 membri, minori. Faţă de acestia au fost dispuse măsuri privative de libertate”, a mai arătat reprezentantul IPJ Constanța.

„În vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor de tâlhărie, în cursul anului 2021, polițiști ai Poliției municipiului Constanța cu atribuții în acest sens au identificat zonele criminogene şi au fost planificate și organizate acţiuni de tip integrat în intervalele orare pretabile comiterii faptelor, fiind totodată suplimentat dispozitivul de siguranță publică în aceste zone și intervalele orare.

Se recomandă adoptarea unor măsuri minime de siguranță pentru a se proteja și a nu ajunge victime ale infracțiunii de tâlhărie, respectiv evitarea deplasărilor persoanelor încadrate în grupe de risc (minori, vârstnici, persoane de sex femeiesc) la ore târzii în noapte, în zone neiluminate și necirculate, iar în cazul minorilor, fără a beneficia de supravegherea părinților sau a persoanelor la care aceștia se află în ocrotire”, este sfatul oamenilor legii. 



Comentează știrea

fani
26 aprilie 2022
educatie

Rezultatul distrugerii educatiei de catre parlamentarii idioti ! De ce Romania a permis umplerea oraselor cu sali de jocuri de noroc si cazinouri (de 3 ori mai multe decat scolile si de doua ori mai multe decat in toate statele UE la un loc) ?De ce au distrus invatamantul permitand raspandirea diplomelor cumparate ,a profesorilor de cea mai slaba calitate si a doctoratelor plagiate ? Nu va mai mirati ,acesta-i doar inceputul ....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4553 secunde