Concurs IMM-urile vor îmbogăți firmele de consultanță

465

Articole de la același autor

Anul 2008 va fi unul extrem de profitabil pentru firmele locale de consultanță.
Cele mai multe firme constănțene vor căuta ajutor specializat pentru întocmirea de proiecte de finanțare, odată cu sosirea primei tranșe serioase de fonduri structurale. De asemenea, libera circulație a produselor și serviciilor îi va determina pe manageri să își regândească strategiile de piață și să pregătească noi planuri de afaceri.

Tarifele consultanților sunt fie fixe, fie reprezintă un procent de 3-10% din valoarea proiectelor cu care se prezintă firmele. Tarifele fixe variază între 30 și 500 lei, în cazul proiectelor mici, însă pot ajunge și la 2.000 lei, pentru proiectele mai complexe.
Tarifele variabile sunt însă înșelătoare. Astfel, dacă procentul care revine firmei de consultanță este de 10% din valoarea proiec-tului, clienții pot plăti și 300.000 euro, în caz că proiectul lor este de 3 milioane euro.
Cei mai mulți consultanți aleg însă varianta negocierii tarifelor cu clienții.
Pe lângă pregătirea pentru fondurile structurale, firmele de consultanță sunt căutate, în continuare, pentru implementarea sistemului de management al calității ISO 9001. Deși ar fi trebuit implementat încă din 2006, mulți manageri fac acest pas de-abia acum.
"Mai bine mai târziu, decât niciodată. Costurile variază de la o societate la alta, în funcție de mărime și numărul de angajați. Un preț minim ar fi 1.000 - 1.150 euro. Apoi mai este necesară o investiție de 150 - 300 euro, pentru trainingul angajaților care vor întreține sistemul", explică managerul unei firme locale de profil.
Printre serviciile obișnuite ale unei firme de consultanță se mai numără înmatricularea de societăți noi, obținerea de autorizații, asistența la retragerea sau primirea de noi asociați, majorarea de capital social sau completarea obiectivelor de activitate.
Organizațiile patronale constănțene le recomandă managerilor să aleagă cu atenție consultanții, întrucât nu toți sunt suficient de bine pregătiți.
"Criza națională a specialiștilor în întocmirea de proiecte de finanțare este binecunoscută, încă din 2005. Nu poate fi îndreptată prea curând și deci este
bine ca managerii să fie prevăzători, în special dacă au proiecte mari, cu finanțare comunitară. Orice neregulă este amendată cu minimum 100 milioane euro,
chiar dacă proiectul este de 1 milion euro. Oricum, fără un proiect bun, nici nu se ajunge la faza aceasta, pentru ca UE îl va respinge din start", spun reprezentanții Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație (OTIMMC) Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3148 secunde