Industria siderurgică strigă după ajutor! Măsurile de salvgardare expiră în data de 31 iunie

197
Industria siderurgică strigă după ajutor! Măsurile de salvgardare expiră în data de 31 iunie - 1-1711016697.jpg

Articole de la același autor

Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan Radu Oprea, a avut luni, la sediul central al instituției, o întrevedere cu reprezentanți ai industriei siderurgice din România - Liberty Galați, TenarisSilcotub, Artrom Steel Tubes, Erdemir România, Donalam AFV Beltrame, UniTub și UniRomSider, un punct important pe agenda discuțiilor reprezentându-l analizarea soluțiilor pentru depășirea situației economice dificile cu care acest sector industrial se confruntă.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre viitoarele instrumente financiare, fonduri, pe care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) le pregăteşte pentru investiții în tehnologii verzi.

„La ora actuală, în România se importă probabil 80% din fierul-beton pe care îl folosim în construcţii, iar unul dintre domeniile ce ar putea investi în produse „verzi” prin intermediul unei scheme bazate pe tranziția climatică este industria siderurgică. De aceea, voi avea discuții în perioada imediat următoare cu doamna Comisar european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, pe teme de siderurgie”, a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea.

Totodată, a fost analizată oportunitatea industriei metalurgice de a participa în cadrul schemei de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, proiect ce urmează a fi publicat în transparență decizională. În acest context, reprezentanții companiilor au evidențiat că sursele de fiananțare pentru industria metalurgică sunt limitate din cauza prevederilor europene pentru acestor sector industrial.

În cadrul dialogului, reprezentanții Uniunii Producătorilor de Oțel din România au solicitat sprijinul MEAT pentru prelungirea măsurilor de salvgardare care expiră în data de 31 iunie 2024.

Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost schema de ajutor de stat pentru companiile mari consumatoare de energie, prin exceptarea de la plata certificatelor vezi (HG 495/2014). Reprezentanții industriei au solicitat sprijin în dialogul cu Ministerul Energiei care implementează această schemă de ajutor de stat, specificând faptul că scutirea parțială de la plata certificatelor verzi se termină în acest an, chiar dacă schema se închide în anul 2030. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3558 secunde