România vrea să dezvolte industria de baterii și să recalifice 20.000 de lucrători

106
România vrea să dezvolte industria de baterii și să recalifice 20.000 de lucrători - romaniavreasadezvolteindustriade-1654439080.jpg
Florin Spătaru - ministrul economiei și Sorin-Mihai Cîmpeanu - ministrul educației au semnat memorandumul de înțelegere cu EIT InnoEnergy - motorul inovației pentru energie sustenabilă susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT). Memorandumul are ca scop dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru recalificarea și perfecționarea talentelor, cu scopul de a atinge obiectivele europene și naționale în ceea ce privește clima și dezvoltarea economiei circulare. Colaborarea dintre statul român și EIT InnoEnergy vizează aplicarea unui strategii naționale pentru baterii, aliniată la nevoile și oportunitățile lanțului valoric european.
 

Memorandumul urmărește crearea unei noi rețele de formare și educație, care va perfecționa sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane, în următorii patru ani, dat fiind deficitul de competențe existente în domeniul bateriilor.

Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) este un program de referință, conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor, care va fi lansat în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din țară pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți.


„Până în 2025, proiectele legate de baterii vor crea între trei și patru milioane de locuri de muncă directe și indirecte, ceea ce înseamnă că aproximativ 800.000 de lucrători din Europa vor trebui să fie recalificați și perfecționați cu expertiza specifică bateriilor. Este nevoie de un efort considerabil și sunt încântat de faptul că Academia EBA a reușit să răspundă cu succes nevoilor de formare în țări precum Franța, Spania, Ungaria, iar acum și România. Pentru a crea o lume mai sustenabilă, îmbunătățind în același timp securitatea energetică europeană, trebuie să construim capacitățile, competențele și investițiile în inovare care să ne permită să realizăm acest lucru”, a declarat Diego Pavía, CEO EIT InnoEnergy.

Totodată, memorandumul de înțelegere promovează utilizarea platformei de investiții în afaceri, o platformă unică pentru principalele părți interesate de accelerarea proiectelor în domeniul bateriilor.


Ținând cont de interesul deosebit pentru succesul implementării strategiei românești privind bateriile, un grup de lucru desemnat de Guvernul României va fi activat pentru a lucra cu părțile instituționale interesate, în timp ce EIT InnoEnergy va sprijini cu resurse, schimb de cunoștințe și bune practici învățate din istoria sa bogată în promovarea inovării durabile în întreaga Europă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4599 secunde