Info fiscalitate: Totul despre impozitul pe construcții

154
Info fiscalitate: Totul despre impozitul pe construcții - infofiscalitate-1398428363.jpg

Articole de la același autor

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați reamintește faptul că, începând cu data de 1 ianuarie 2014 a intrat în vigoare impozitul pe construcții. Potrivit Codului fiscal:
Contribuabilii obligați la plata acestui impozit sunt: 
- persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;
- persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
- persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene;
- utilizatorul, în cazul operațiunilor de leasing financiar;
- locatorul, în cazul operațiunilor de leasing operațional.
Construcțiile care intră sub incidența acestui impozit sunt cele prevăzute în grupa 1 "Construcții", cu excepția subgrupei 1. 2. 9. din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr.2.139/2004, cu modificările ulterioare, altele decât construcțiile pentru care se datorează impozitul pe clădiri către bugetul local al comunei, orașului sau al municipiului în care este amplasată clădirea.
Impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea cotei de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidențiată contabil în soldul debitor al contului corespunzător construcțiilor (contul 212), din care se scad:
- valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosință, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor Titlului IX "Impozite și taxe locale", de către contribuabil sau proprietar, după caz. Deducerea valorii lucrărilor se justifică cu documentația corespunzătoare care atestă comunicarea acestor valori către proprietar;
- valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcțiile aflate, sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităților administrativ teritoriale;
- valoarea construcțiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantații pomicole și viticole" din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr.2.139/2004, cu modificările ulterioare.
Cheltuiala cu impozitul pe construcții este cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil.
Declararea impozitului pe construcții se face până la data de 25 mai inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul, prin depunerea formularului 100 "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat", completând corespunzător secțiunea  a II - a, "Impozite, taxe și alte obligații care nu se plătesc în contul unic". Necompletarea tabelului corespunzător acestui tip de impozit echivalează cu nedeclararea obligației respective.
Plata impozitului pe construcții se face în două rate egale, până la datele de 25.mai și 25.septembrie, inclusiv.
Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului au obligația de a declara și plăti impozitul pe construcții până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat. Contribuabilii nou înființați datorează impozitul pe construcții începând cu anul fiscal următor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
Stire din Economie : Calendarul fiscal al lunii aprilie
Vineri, 11 Aprilie 2014
Stire din Economie : Info fiscalitate: Rambursări de TVA
Sâmbătă, 15 Martie 2014
Stire din Economie : Calendarul fiscal al lunii martie
Pagina a fost generata in 0.6062 secunde