Lansare de carte la Banca Națională a României

226
Lansare de carte la Banca Națională a României - lansaredecartelabnr-1674828941.jpg

Articole de la același autor

Cu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la înființarea sa, Banca Națională a României a organizat cel de al treilea eveniment de lansare a unor de lucrări de specialitate. Volumele se referă la stabilitatea financiară și au fost elaborate de economiști din cadrul BNR, având în unele cazuri și colaboratori din afara instituției.

În discursul rostit cu prilejul evenimentului, Mugur Isărescu - guvernatorul BNR a spus: „Stabilitatea financiară are rădăcini vechi în istoria economiei teoretice și aplicate, dar abordarea instituționalizată a problemelor de stabilitate financiară a survenit relativ recent, în urma efectelor severe pe care le-a avut criza financiară din 2008-2009 asupra economiei globale. Unul dintre pionerii stabilității financiare a fost Andrew Crockett, director general BRI, care a spus încă din anul 2005 că stabilitatea prețurilor, obiectivul principal recunoscut al băncilor centrale, nu asigură automat stabilitatea financiară. Mai târziu, în anul 2009, Raportul de Larosière a recomandat realizarea unui cadru instituțional care să asigure stabilitatea prețurilor și salvgardarea stabilității macrofinanciare, cu precizarea că la al doilea obiectiv contribuie și autoritățile pieței financiare nebancare, precum și guvernele, prin politica fiscală. De aceea, aranjamentul instituțional la nivelul Uniunii Europene a prevăzut înființarea Comitetului European de Risc Sistemic (CERS), condus de președintele BCE, dar funcția de stabilitatea financiară nu este încredințată exclusiv Băncii 


Centrale Europene. Același model instituțional a fost preluat în România, prin înființarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, din care fac parte BNR, ASF și Guvernul României. (…) După 2010, mulți economiști de renume și-au îndreptat interesul pentru analiza unor probleme de interes pentru stabilitatea financiară. Aș vrea să-l menționez în acest sens pe Lars Svensson, cel care a introdus conceptul de țintire a inflației, strategie utilizată inclusiv de către BNR, și care a fost între 2007 și 2013 vice-guvernator al Băncii Suediei, cea mai veche bancă centrală din lume. După ce și-a dedicat o mare parte din cariera academică domeniului politicii monetare, acesta și-a îndreptat atenția către politica macroprudențială, devenind chiar membru al comitetului științific consultativ al CERS în 2019.”



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.1066 secunde