La 1 ianuarie 2011

Lefurile bugetarilor cresc cu 15%, iar salariul minim urcă la 670 de lei

487
Lefurile bugetarilor cresc cu 15%, iar salariul minim urcă la 670 de lei - d536bab6f797c3028f36a0320e94e9f5.jpg
Guvernul a aprobat în ședința de ieri două proiecte de acte normative, cruciale pentru reforma statului și pentru evoluția viitoare a pieței muncii. Este vorba despre mult discutata Lege - cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice și de Legea privind salarizarea în anul 2011. Trebuie amintit faptul că ele nu au avizul Consiliului Economic și Social, pentru că sindicatele au refuzat să participe la ședință.

Premierul Emil Boc a declarat că cea mai importantă prevedere a Legii salarizării pe 2011 este aceea că salariile de bază din luna octombrie 2010 se vor majora cu 15%, la 1 ianuarie. "Vreau să fiu clar și explicit, atât își poate permite România în momentul de față, ținând cont de realitățile crizei în care încă ne aflăm și de necesitatea de încadrare în țintele de deficit pe care le avem pentru 2011. Trebuie să rămânem consecvenți în a aborda politica fiscală, politica legată de salarii, de investiții, pentru a genera în primul rând dezvoltare și locuri de muncă, pentru a avea o susținere pe termen mediu și lung, pentru a avea o susținere a infrastructurii și a plății salariilor și pensiilor, dar o plată reală cu acoperirea creș-terii productivității în România" - a spus primul ministru.
Invitația lui la "consecvență" vine la mai puțin de 24 de ore de la dezvăluirile făcute de mass-media privind suplimentele salariale de jumătate de milion de euro plătite la Palatul Victoria.
De creșterea de 15% vor beneficia un număr de 1.290.000 de salariați, câți vor trebui să mai rămână până la începutul noului an. Pentru ei este asigurat un fond de salarii anual de 39 miliarde de lei.
Emil Boc a mai spus că salariul minim pe economie va crește de la 600 de lei, în prezent, la 670 de lei, în 2011.
Referindu-se la Legea - cadru, ministrul Muncii, Ioan Botiș, a enumerat calitățile ei: este echitabilă - corectează erorile produse în sistemul public timp de 20 ani; este sustenabilă - așează sistemul în parametri financiari bine determinați; oferă o legătură directă între ceea ce oferă mediul economic și sectorul public.
Boc a precizat că, pe data de 25 noiembrie, legile se vor afla la Parlament, în vederea demarării procedurilor de asumare a răspunderii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 24 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Cum ajunseră români să-i dea foc lânii
Pagina a fost generata in 1.6845 secunde