Listarea Hidroelectrica, evenimentul bursier al anului 2023

168
Listarea Hidroelectrica, evenimentul bursier al anului 2023 - fond-listare-hidroelectrica-1703701220.jpeg

Articole de la același autor

Listarea celei mai mari companii de stat din energie - Hidroelectrica - la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost evenimentul anului 2023 pe piaţa de capital din România, devenind cea mai mare ofertă din Europa şi a treia cea mai mare din lume, chiar dacă s-a derulat într-un moment complicat atât din punct de vedere economic, cât şi geopolitic.

Oferta publică iniţială (IPO) a Hidroelectrica a atras aproape două miliarde de euro, în timp ce capitalizarea pieţei locale a depăşit 40 de miliarde de euro, fiind considerată a treia piaţă ca dimensiune în centrul şi estul Europei. Preşedintele Bursei, Radu Hanga, afirma în luna martie a acestui an că listarea Hidroelectrica la BVB va aduce vizibilitate şi va apropia România de calificarea ca piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital International (MSCI), iar pentru guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, reprezenta examenul de maturitate al BVB. Planurile pentru listarea Hidroelectrica au fost vehiculate de mai bine de un deceniu, dar s-au concretizat abia în iulie 2023, în contextul în care Guvernul risca să piardă fonduri din PNRR dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat în acest an. Evenimentul oficial a avut loc la data de 12 iulie, iar Mugur Isărescu afirma că este cea mai mare listare din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi reprezintă un efort de echipă pe parcursul mai multor ani. „Noi suntem onoraţi să găzduim evenimentul prilejuit de listarea la bursă a companiei Hidroelectrica, lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în sistemul energetic naţional – cea mai mare listare de la bursă, chiar în această sală. Ea, listarea la bursă, cea mai mare din istoria Bursei de Valori din Bucureşti, reprezintă un efort de echipă pe parcursul mai multor ani. Impactul activităţii companiei este mult mai mare, fiind reflectat zilnic în lanţul de furnizori şi clienţi, în vieţile beneficiarilor persoane fizice. Mixul de producţie de energie din surse 100% regenerabile cu integrarea procesului tehnologic aduce avantaje competitive şi valoare atât companiei listate, cât şi economiei româneşti şi societăţii româneşti în general, societate în care această companie îşi desfăşoară activitatea”, a spus atunci Mugur Isărescu. La rândul său, Radu Hanga, preşedintele BVB, afirma că piaţa din România poate fi considerată una dintre cele mai mari din regiune, odată cu listarea Hidroelectrica, capitalizarea pieţei locale depăşind 40 de miliarde de euro.

„Suntem aici pentru a celebra cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi cea de-a treia cea mai mare la nivel mondial în acest an. Este un lucru important, un lucru care ne pune pe harta globală a pieţelor de capital, ne consolidează poziţia. (…) Astăzi, piaţa din România poate fi considerată una dintre cele mai mari din regiune, odată cu listarea Hidroelectrica. Capitalizarea pieţei locale a depăşit 40 de miliarde de euro şi am devenit astfel cea de-a treia piaţă ca dimensiune în centrul şi estul Europei. Se află în faţa noastră doar Polonia şi Austria în acest moment. Succesul acestei tranzacţii a întărit poziţia României pe radarele investitorilor internaţionali care sunt activi în regiunea noastră şi, totodată, ne aşteptăm să aibă un impact în ceea ce priveşte promovarea României la statutul de piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital International”, preciza Radu Hanga.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1701 secunde