Noul președinte al ANAF declanșează "cruciada" împotriva evaziunii fiscale

621
Noul președinte al ANAF declanșează

Articole de la același autor

Câți președinți a avut Autoritatea Națională de Administrare Fiscală în ultimii 30 de ani? Nimeni nu le-a ținut socoteala, dar în orice caz, sunt cu zecile. Unii n-au lăsat nimic în urma lor, astfel încât națiunea să-și aducă aminte de ei cu respect și recunoștință. Alții au rămas în conștiința socială grație abuzurilor și faptelor de corupție înscrise în dosarele penale cu care și-au încununat cariera.

Unii au inițiat reforme ale instituției, încercând să introducă modelele de succes din Occident, iar cei cu care au fost schimbați le-au blocat; unii au pus la cale „cruciade” împotriva marii evaziuni fiscale, pentru ca urmașii lor să ordone retragerea trupelor Fiscului pe vechile poziții.



Au mimat reformismul


Efectul instabilității de la vârful ANAF este măsurabil, putând fi exprimat în sumele aduse la bugetele statului și în ponderea evaziunii fiscale în produsul intern brut al României.

Iată, din momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent, România înregistrează cel mai mic nivel de colectare a taxelor și impozitelor dintre toate statele comunitare. Potrivit Eurostat (oficiul de statistică al Uniunii Europene), în anul 2019, statul român a colectat la bugetul de stat venituri în valoare de numai 26,8% din PIB, față de o medie europeană de peste 40% din PIB.


Vina aparține, în primul rând, celor ce s-au perindat la cârma Fiscului, care au întârziat inexplicabil de mult adoptarea măsurilor ce și-au demonstrat eficiența în celelalte state europene. Iată un exemplu: înlocuirea caselor de marcat fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hârtie cu cele electronice și apoi conectarea lor, prin satelit, la instituțiile fiscale a fost o adevărată epopee. A început în 1999 și s-a încheiat abia la finalul anului 2021. Evident, de această întârziere au profitat evazioniștii mari și mici.

Obiectiv: eradicarea evaziunii

Promovat în fruntea ANAF în urmă cu câteva zile, inginerul Lucian Ovidiu Heiuș a fost deputat și membru al Comisiei pentru buget,

finanțe și bănci din Camera Deputaților. Sunt convins că în cei aproape 13 ani cât a activat în domeniul fiscal, îndeplinind o serie de funcții de conducere în structurile ANAF, a acumulat o experiență bogată și cunoaște pe de rost toate minusurile și plusurile instituției. Iar cea mai bună dovadă este mesajul pe care l-a transmis națiunii române, prin care anunță declanșarea unei adevărate ofensive împotriva evaziunii fiscale, dar și împotriva abuzurilor organelor de control.

Iată ce spune Lucian Ovidiu Heiuș:


„Îmi asum misiunea de a demonstra că ANAF-ul este un partener al contribuabililor onești, că această instituție merită încrederea și respectul cetățenilor, dar și că vom lupta cu determinare împotriva evaziunii fiscale. În acest sens, vreau să vă anunț că în următoarele zile vor începe controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune.

Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum și parte din misiunea mea personală la conducerea acestei instituții. Acțiuni ferme și decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei pentru a asigura resursele necesare îmbunătățirii nivelului de trai al populației.


Cred că plata taxelor și impozitelor este și un act de responsabilitate socială pentru fiecare dintre noi, de la marile corporații, la mici antreprenori, până la persoanele fizice. Trebuie să fim cu toții conștienți și responsabili și să înțelegem că un grad de colectare cât mai mare se traduce într-un buget național sănătos, care poate acoperi cu ușurință nevoile de funcționare ale statului, mai ales în sectoare sensibile, ca educația, sănătatea sau infrastructura. În același timp, vă promit că nu voi tolera niciun fel de abuz din partea organelor de control!


Nu voi accepta ca imaginea acestei instituții să fie murdărită de o mână de oameni care și-au pierdut reperele morale! Începând de astăzi, pun la dispoziția contribuabililor un număr de telefon – 0723/568.179 – conectat la cabinetul meu, unde aceștia pot suna și reclama orice comportament abuziv al inspectorilor ANAF, iar eu mă voi ocupa personal de verificarea și soluționarea cu fermitate a celor semnalate. Sunt încrezător că ANAF-ul se va ridica la înălțimea așteptărilor cetățenilor prin profesionalism, onestitate și seriozitate!’’

Stimați cititori, nu doar de pe poziția de ziarist, cât mai ales în calitate de plătitor de taxe și impozite, sunt nerăbdător să văd batalioanele Fiscului ieșind din birouri și pornind ofensiva împotriva marii evaziuni. Sper să apuc ziua când ANAF îi va raporta națiunii că evaziunea fiscală a fost eradicată, iar veniturile colectate la bugetele statului au crescut de la 26,8% la 40% din PIB.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4789 secunde