Nu vă faceți griji, România are stocuri de cereale suficiente!

132
Nu vă faceți griji, România are stocuri de cereale suficiente! - nuvafacetigrijiromaniaarestocuri-1646849215.jpg

Articole de la același autor

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) și cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase - ROMPAN. Potrivit comunicatului dat publicității, discuțiile au avut loc în contextul acțiunii de monitorizare a stocurilor de cereale de către Ministerul Agriculturii, acțiune demarată ca urmare a schimbărilor survenite pe piața internațională după declanșarea agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

Ministrul Agriculturii a transmis celor prezenți la discuții că, potrivit analizei realizate de MADR, în acest moment există pe piață o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificație, necesarul pentru furajare, precum și pentru acoperirea cantităților contractate la export.

„În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanență, atât la nivelul comercianților și furnizorilor de cereale, cât și la nivelul industriei de morărit și panificație. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situația stocurilor de cereale din depozitele autorizate și din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiți să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, așadar românii nu trebuie să își facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern și are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

La rândul său, Aurel Popescu, președintele ROMPAN, a afirmat: „Am solicitat această întâlnire cu principalii cumpărători de grâu în prezența domnului ministru, pentru a face o analiză a balanței grâului, astfel încât să avem asigurate cantitățile pentru panificație până la noua recoltă și pentru a nu se crea probleme în aprovizionarea populației. Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achizițiilor de grâu pentru consum intern și, eventual, pentru export vom reuși să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”.

Totodată, Vasile Varvaroi, președintele ARCPA, a precizat: „Am fost și rămânem adepții dialogului. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanșate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asigurăm că există suficiente stocuri de grâu la nivel național, pentru a acoperi consumul populației până la noua recoltă, dar și să menținem România ca un partener solid și predictibil pe piețele internaționale”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5907 secunde