Traficul de mărfuri pe Canalul Dunăre - Marea Neagră s-a redus în primele două luni ale anului

175
Traficul de mărfuri pe Canalul Dunăre - Marea Neagră s-a redus în primele două luni ale anului - fondtraficuldemarfuripecanalu3-1646849124.jpg
Recesiunea economică provocată de criza mondială a prețurilor energetice și de invadarea Ucrainei de către trupele sovietice și-a pus amprenta asupra traficului de mărfuri din toate porturile lumii. Exporturile Ucrainei prin porturile sale de la Marea Neagră și Marea Azov au fost suspendate, în timp ce fluxurile de produse petroliere, gaze naturale și cereale, care ies din porturile Federației Ruse, se lovesc de embargoul impus de tot mai multe țări.La rândul lor, porturile maritime românești și căile de navigație interioară resimt influențele acestei perioade de criză și ale zonei de război din vecinătate.

Cerealele și minereurile domină traficul

În acest context deosebit de agitat, oare cum a evoluat traficul de mărfuri pe canalele navigabile Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă – Năvodari?

„În primele două luni ale anului 2022, cantitățile de mărfuri tranzitate pe canalele navigabile au înregistrat o diminuare semnificativă - a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Mihaela Coroiu – specialist PR, în cadrul Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile. Traficul a fost de 4,845 milioane de tone capacitate, cu 11,52% mai mic față de aceeași perioadă din anul 2021. Au fost transportate 2,287 milioane de tone de mărfuri, cu 14,85% mai puțin decât în perioada ianuarie – februarie 2021.”

În structura mărfurilor, cerealele au pierdut primul loc, având o pondere de numai 32%. În primele două luni din anul 2021, ponderea lor era de 44%. În prezent, primul loc le revine minereurilor, care dețin o pondere de 37%. Grupele de mărfuri situate pe locurile următoare sunt: produse energetice (cărbuni, petrol și gaze lichefiate) - 15%, produse chimice - 9%, metal și produse din metal - 4%, alte produse (inclusiv ciment) – 2%, mașini și utilaje - 1%.

Principalul beneficiar al canalelor navigabile

În continuare, traficul de mărfuri derulat în contul altor țări deține cea mai mare pondere în traficul total: 53%. În ianuarie – februarie 2021, urcase la 70%. Această dinamică reflectă rolul tot mai mare pe care Dunărea și canalele Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă – Năvodari îl joacă în transportul naval european.

Din totalul de 2,287 milioane de tone de mărfuri derulate în primele două luni din 2022, în contul României au fost transportate 47%, pentru Serbia - 28%, Bulgaria - 10%, Ungaria - 5%, Austria – 3%, Republica Moldova – 2%, Ucraina – 2%, Germania – 1% și Croația – 1%. Se remarcă prezența mărfurilor tranzitate în contul Ucrainei, pe canalele navigabile și prin portul Constanța. Până la încheierea războiului, Ucraina se vede nevoită să recurgă la ruta de transport ocolitoare, prin România, pentru importurile și exporturile sale.

În perioada ianuarie – februarie 2022, canalele Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă - Năvodari au fost tranzitate de 3.268 de unități navale, cu 10,34% mai puține decât în aceeași perioadă din 2021, din care: 2.237 de barje, 471 șlepuri, 9 nave fluvio-maritime și 551 de remorchere împingătoare.

Armatorii români domină transportul pe apele interioare. Dintre ei, cel mai important este Compania de Navigație Fluvială Română Navrom, care deține o flotă de 455 de nave, din care: 20 de împingătoare, 341 de barje de diferite tipuri, 89 de șlepuri și 5 ceamuri.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2195 secunde