Obiectele invadează internetul

276
Obiectele invadează internetul - internetulobiectelor-1334589915.jpg

Sub titulatura "internetul obiectelor" (IoT), Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind normele referitoare la dispozitivele inteligente, conectate la rețelele informatice.

Ceea ce era de domeniul anticipației a devenit realitate. Viitorul se întrepătrunde tot mai mult cu prezentul. Iată, societatea informațională a făcut pasul de la conectarea oamenilor prin intermediul internetului, la conectarea obiectelor cu oamenii.
Viața cotidiană este plină de astfel de exemple. În prezent, numeroase terminale, precum PC-urile, telefoanele inteligente și televizoarele, sunt conectate la paginile de pe internet.
Următoarea evoluție va face posibilă accesarea unui număr mai mare de informații privind mediul fizic, cu ajutorul unor obiecte conectate. Ele vor fi capabile să perceapă mediul cu ajutorul unor senzori și să comunice prin intermediul unor cipuri inteligente. Identificarea se va face prin radiofrecvențe (RFID), cu sau fără intervenție umană.
Există, deja, nenumărate exemple care ilustrează această evoluție a dispozitivelor conectate în rețea. Există autovehicule care, cu ajutorul unor senzori integrați capabili să transmită informații, raportează starea diverselor subsisteme în vederea diagnosti-cării și întreținerii de la distanță. În viitor, persoanele aflate în deplasare ar putea primi pe telefonul inteligent informații privind starea ușilor și obloanelor locuinței. A fost construit, deja, frigiderul inteligent care transmite date despre alimentele pe care le conține: cantitate, specific, data expirării. Automobilul viitorului îl va îndruma pe șofer spre altă rută, pentru a evita un potențial am-buteiaj. Dispozitivele personale ar putea transmite unui centru cele mai recente informații privind starea de sănătate a unor pacienți aflați în îngrijire medicală la distanță.
Într-un viitor foarte apropiat, cele mai multe dintre obiectele obișnuite - telefoane, automobile, aparatură electrocasnică, îmbrăcăminte, locuință, alimentele - vor fi conectate la internet prin cipuri inteligente. Acestea vor colecta și vor face schimburi de date.
Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu agenda digitală, a declarat: "Un internet al obiectelor în care obiectele de uz zilnic să aibă capacitatea de a transmite și primi informații este următoarea evoluție semnificativă. Doresc să promovez un internet al obiectelor care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor noastre economice și societale, păstrând securitatea, protejând viața privată și respectând valorile etice în același timp."
Comisia Europeană vrea să știe care este cadrul normativ necesar pentru ca cetățenii comunitari să se bucure de potențialele beneficii economice și sociale ale internetului obiectelor (IoT), asigurându-se în același timp un nivel adecvat de control asupra dispozitivelor care colectează, prelucrea-ză și stochează informații. Nu trebuie neglijat faptul că informațiile respective au un caracter personal. Ele includ modelele comportamentale, permit aflarea preferințelor utilizatorului și localizarea lui.
Consultarea publică izvorăște tocmai din preocuparea Comisiei Europene de a asigura respectarea drepturilor persoanelor. Comen-tariile sunt așteptate până la 12 iulie 2012. Se doresc opinii referitoare la protejarea vieții private, la siguranță și securitate. Rezultatele consultării vor sta la baza recomandării pe care Comisia o va face cu privire la IoT, document ce va fi prezentat până în vara anului 2013.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Economie : Documentar: Totul despre ACTA
Pagina a fost generata in 0.4098 secunde