Peste 110.000 firme fără niciun angajat fac afaceri de milioane de lei

260
Peste 110.000 firme fără niciun angajat fac afaceri de milioane de lei - afacere-1445356781.jpg

Articole recomandate

În România există circa 116.000 de firme înregistrate la Ministerul Finanțelor care fac afaceri fără niciun salariat, iar cea mai profitabilă companie fără angajați a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei, potrivit unei analize realizată de KeysFin. Marea majoritate a firmelor au sedii în apartamente și garso-niere, arată analiza citată.


"Potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Mi-nisterul Finanțelor, erau înregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fără niciun angajat sau care nu și-au declarat salariații, față de 116.620 în anul anterior", arată un comunicat al KeysFin.


Cele mai multe firme activau în domeniul comerțului (37%), urmate de cele din sectorul activităților profesionale și știintifice (14%), construcții (8%), industria prelucrătoare (6%) și activități de transport (5%).


"Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerțului alimentar, în HORECA, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte și încălțăminte, și magazine tip consignație", spun analiștii de la KeysFin.


Potrivit acestora, cele peste 100.000 de firme fără angajați trebuie împărțite în trei clase distincte - unele care funcționează ca "afaceri la purtător", o serie de firme care lucrează cu colaboratori externi și altele care preferă să angajeze la negru.


"Primele sunt firme așa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacții. Apar doar în acte însă nu desfășoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacții. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori - de la constructori la avocați, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat", au explicat analiștii citați.


Datele statistice KeysFin arată că firmele fără angajați au realizat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din România, de 1.063 miliarde lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 Octombrie 2015
Stire din Economie : Cum puteți face afaceri cu ONU
Pagina a fost generata in 0.3908 secunde