Plăcinta dobrogeană poate deveni denumire de origine protejată în UE

447
Plăcinta dobrogeană poate deveni denumire de origine protejată în UE - placinta20dobrogeana-1357834118.jpg

Articole de la același autor

Plăcinta dobrogeană și multe alte produse cu specific local ar putea intra în rândul denumirilor de origine protejate în Uniunea Europeană.


Începând cu data de 1 ianuarie 2013, a intrat în vigoare regulamentul UE privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare.

Scopul lui este de a-i ajuta pe producătorii în vederea informării cumpărătorilor și consumatorilor cu privire la caracteristicile și proprietățile mărfurilor.

Regulamentul stabilește "sistemele de calitate" care oferă baza identificării și, după caz, a protejării denumirilor și mențiunilor. Sunt vizate produsele agricole destinate consumului uman. Regulamentul nu se aplică băuturilor spirtoase, vinurilor aromatizate și produselor vitivinicole.

Sistemul denumirilor de origine protejate și indicațiile geografice protejate îi ajută pe producătorii de produse legate de o zonă geogra-fică, prin:

- asigurarea unui profit echitabil, adecvat în raport cu calitățile produselor lor;

- asigurarea unei protecții uniforme a denumirilor, sub formă de drept de proprietate intelectuală pe teritoriul Uniunii;

- informarea clară a consumatorilor în privința proprietăților produsului care oferă valoare adăugată.

O denumire de origine protejată sau o indicație geografică protejată trebuie să fie conformă cu un caiet de sarcini care să includă cel puțin:

- denumirea ce urmează a fi protejată ca denumire de origine sau indicație geografică;

- descrierea produsului, inclusiv materiile prime, dacă este cazul, precum și principalele caracteristici fizice, chimice, microbiologice sau organoleptice ale produsului;

- definirea zonei geografice delimitate;

- dovada faptului că produsul este originar din zona geografică menționată;

- descrierea metodei de obținere a produsului și, după caz, a metodelor locale autentice și invariabile, precum și a informațiilor legate de ambalare;

- elemente care să stabilească legătura dintre calitatea sau caracteristicile produsului și mediul geografic menționat.

Denumirile înregistrate vor fi protejate împotriva oricărei utilizări abuzive, imitări sau evocări sau împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul. Altfel spus, denumirea "plăcintă dobrogeană" nu va mai putea fi folosită decât de cel ce o înregistrează.

În cadrul mecanismului, va fi instituit registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate, recunoscute în temeiul acestui sistem, registru care se va afla la dispoziția publicului.

Statele membre sunt obligate să desemneze autoritatea sau autoritățile competente responsabile cu controalele oficiale efectuate în scopul verificării conformității cu cerințele juridice referitoare la sistemele de calitate instituite de prezentul regulament.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 11 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Euro s-a oprit din cădere
Vineri, 11 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Leul mușcă din dolar și euro!
Pagina a fost generata in 2.508 secunde