Porturile europene vor avea un ghișeu administrativ unic

362
Porturile europene vor avea un ghișeu administrativ unic - 2c0a14f47c0bfaff93c1357e41161244.jpg

Articole de la același autor

Parlamentul European a aprobat proiectul de directivă prin care se simplifică procedurile administrative la intrarea și ieșirea navelor din porturile europene. Prevederile directivei, care urmează să fie aplicate etapizat, în perioada 2012 - 2015, vor face transportul maritim mai atractiv și vor încuraja activitățile maritime, în special în porturile mici și mijlocii.

De la apariția pieței unice, formalitățile administrative pentru celelalte modalități de transport au fost simplificate considerabil. În schimb, cele din transportul maritim au rămas mult prea greoaie și complicate.
Siim Kallas, vicepreședintele comisiei parlamentare pentru transport, consideră că directiva reprezintă un pas important în direcția reducerii costurilor transportului maritim. Acesta este folosit pentru aproape 40% din mărfurile de pe piața internă, fiind totodată cel mai curat și sigur mijloc de transport.
Statele membre, agenții economici și autoritățile portuare vor avea la dispoziție un interval de cinci ani pentru a înființa un ghișeu administrativ unic în fiecare port. Începând cu 2013, directiva va simplifica și armoniza un anumit număr de proceduri. Astfel, va fi eliminată transmiterea acelorași date către diferitele autorități din același port.
În conformitate cu reglementările vamale și dreptul internațional, se consideră că o navă a părăsit teritoriul unui stat membru UE după ce a depășit apele teritoriale, respectiv limita de 12 mile marine (22 km). O navă care se deplasează dintr-un port al Uniunii Europene spre un altul trebuie să treacă prin aceleași formalități administrative atât la plecare cât și la sosire, la fel ca în transportul maritim internațional.
După adoptarea ghidului privind controalele veterinare (în decembrie 2009) și modificarea normelor de aplicare a Codului Vamal (în martie 2010), noua directivă completează prima etapă a planului de acțiuni pe termen scurt, prin care se urmărește punerea în practică a inițiativei "Spațiul european de transport maritim fără frontiere" (lansată în 2009).
De asemenea, este un nou pas în direcția realizării managementului integrat al fluxului de informații administrative și comerciale privind circulația mărfurilor în interiorul și în afara Uniunii Europene. Acesta va ușura activitatea operatorilor și autorităților de control. În domeniul transportului maritim, acest cadru va fi completat de inițiativa comunitară e-Maritime, la care Comisia Europeană lucrează în cooperare cu părțile interesate și care vor face obiectul unei propuneri care va fi adoptată în 2011.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6406 secunde