Prețurile curentului electric și gazelor naturale au fost plafonate până anul viitor

254
2
Prețurile curentului electric și gazelor naturale au fost plafonate până anul viitor - fondpreturilecurentuluielectrics-1647791246.jpg

Articole de la același autor

Cât timp va dura și cât de mult se va adânci criza prețurilor energetice? Un an, doi ani sau mai mulți? Nimeni nu poate răspunde la această întrebare, pentru că nimeni nu poate spune când și cum se va încheia invazia trupelor rusești în Ucraina și cât timp va dura blocada internațională asupra exporturilor de petrol și gaze din Federația Rusă.

În timp ce iarna se prelungește în Europa, raportul dintre oferta de produse energetice și cerere se adâncește în defavoarea celei din urmă, alimentând scumpirile. Economiiile și populațiile statelor Uniunii Europene resimt din plin efectele crizei prețurilor energetice. Mai mult sau mai puțin, toate ramurile economice sunt afectate, fapt ce determină scumpiri în lanț. Iar inflația galopantă face ca nivelul sărăciei să se adâncească în rândul unor categorii tot mai largi ale populațiilor.

La fel ca în cazul pandemiei Covid-19, în întreaga Uniune Europeană a fost activat mecanismul intervenționismului de stat, pentru atenuarea efectelor crizei prețurilor energetice asupra unităților economice și populației.

În România, statul a intervenit pentru prima oară plafonând prețurile finale ale curentului electric și gazelor naturale în intervalul noiembrie 2021 – martie 2022.

La sfârșitul săptămânii trecute, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a stabilit noile plafoane pentru o perioadă de un an, respectiv: 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Potrivit actului normativ, prețul final (cu TVA inclus) facturat de către furnizorii de energie electrică va fi următorul:

- maximum 0,68 de lei pe kWh, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar, în anul 2021, este mai mic sau egal cu 100 kWh;

- maximum 0,80 de lei pe kWh, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar, în anul 2021, este cuprins între 100 kWh și 300 kWh;

- maximum 1 leu pe kWh, în cazul clienţilor noncasnici.

Prețul final (cu TVA inclus) facturat de către furnizorii de gaze naturale va fi următorul:

- maximum 0,31 lei pe kWh, în cazul clienților casnici;

- maximum 0,37 lei pe kWh, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții.

În cazul locurilor de consum ale clienților casnici dintr-un condominiu, racordate printr-o instalație comună cu un singur contor de măsurare, pentru încadrarea în tranșele de consum prevăzute mai sus, consumul fiecărui proprietar se determină prin împărțirea consumului total al asociației de proprietari înregistrat în anul 2021, respectiv 2022, la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

Desigur, producătorii și distribuitorii de energie electrică și gaze vor fi despăgubiți. Statul le va achita diferența dintre prețurile de producție (refurnizare) și cele de livrare către consumatorii finali. Altfel spus, compensările vor fi achitate din taxele și impozitele încasate de la agenții economici și populație.

Întrucât Executivul se așteaptă ca situația să se agraveze, actul normativ precizează că prețurile finale stabilite mai sus vor putea fi modificate prin hotărâre de guvern, în funcție de evoluțiile înregistrate pe piețele interne și internaționale de energie electrică și gaze naturale și de evoluția geopolitică din vecinatatea României.



Comentează știrea

Dorel
21 martie 2022
CURENT ȘI GAZE

D-le Tița, nu înțeleg. De ce se ia de bază pentru calcul, consumul la curent din 2021 ????. De exemplu eu tot anul 2021 am fost plecat afară și consumul la curent a fost ZERO, apartamentul încuiat. Acum în 2022 consumul de curent e în medie 320 kwh. Cu cât mă taxează ENEL începând cu aprilie 2022 până în aprilie 2023 ? Din cele scride în articol începând din aprilie 2022 indiferent cât de mult consum ar trebui să plătesc 0,68 lei/kwh. Normal ar fi ca la consumul de 320 kwh începând cu 1 aprilie să fiu taxat cu 0,80 lei/kwh. Se poate și un lup mâncat de oaie ?!

fani
21 martie 2022
solutii

Interesant, prin plafonarea la 300 Kwh consum lunar se doreste ca cei care folosesc centrale termice -electrice (care nu polueaza) sa treaca la centrale pe gaz (poluant si deficitar ) .Atunci si masinile electrice sa se reintoarca pe Diesel ...asta gandesc cei care ne conduc ? In toata europa se stimuleaza trecerea pe energie electrica ,mai ales la incalzirea apartamentelor .Un ex. o centrala termica-electrica consuma in jur de 900-1100 Kwh lunar ,deci nu se vor putea plati asemenea facturi cu pretul neprotejat .Trebuie protejata si stimulata montarea de centrale termice- electrice ptr.populatie si nicidecum cresterea consumului de gaze ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4995 secunde