Potrivit noului proiect de lege,

Prima de casare la tractoare va fi de maxim 17.000 lei

2629
Prima de casare la tractoare va fi de maxim 17.000 lei - 735f56c58c9c94f1e16df8134386a1bc.jpg

Articole de la același autor

În proiectele de lege pentru care Guvernul Boc își va asuma răspunderea pe data de 15 septembrie, se regăsesc și două măsuri anticriză pentru relansarea sectorului agricol din România: aplicarea programului "Rabla" la utilajele agricole și facilitarea accesului la finanțare.

Guvernul condus de premierul Emil Boc a hotărât în final să accepte propunerea Ministerului Mediului ca prima de casare pentru mașinile agricole să fie de maxim 17.000 lei. Prima inițială de 5.000 lei nu ar fi ajutat deloc fermierii care ar fi dorit să-și înnoiască parcul auto agricol cu o vechime de cel puțin 10 ani. Prețul unui tractor de 300 - 400 de cai putere este de 70.000 - 80.000 euro, spun agricultorii locali. În prezent, ponderea cea mai mare a tractoarelor din România este deținută de modelul U 650 M, produs la Brașov până acum 10 ani.
De curând, societatea de utilaje agricole "Roman SA" a reluat producția și a livrat un lot de 25 de tractoare către o firmă din Egipt. Prețul unui astfel de tractor, de 65 cai putere, produs la Brașov, este de 15.000 euro.
Cuantumul de 17.000 lei (aproape 4.000 euro) nu poate depăși 50% din prețul de achiziție al tractorului nou, pentru o persoană fizică, respectiv 40% din prețul de achiziție fără TVA, pentru o persoană juridică.
Comercializarea ulterioară a tractoarelor și mașinilor agricole uzate constituie contravenție și se sancționează cu o amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, se mai specifică în proiectul de lege.
Metodologia de finanțare, elaborată de Administrația Fondului de Mediu, se va aproba prin ordin al ministrului Mediului, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a legii.
De asemenea, pentru a facilita accesul la finanțare, Ministerul Agriculturii va acorda garanții pentru creditele destinate finanțării capitalului de lucru, din bugetul național. "Sectorul agricol este cel mai grav afectat în această perioadă de criză economică, fiind cel mai neatractiv sector pentru instituțiile de credit", se arată în proiectul de lege.
Astfel, fondurile de garantare vor putea asigura maximum 80% din valoarea finanțărilor acordate fermierilor și socie-tăților din sector, de către instituțiile creditoare.
Suma garantată va descrește în timp, în mod proporțional cu valoarea finanțării, astfel încât garanția să nu acopere mai mult de 80% din creditul contractat. Garanțiile vor putea fi acordate în schimbul unui comision anual, plătit de beneficiar. Comisionul va fi calculat în funcție de suma efectiv garantată.
Normele metodologice privind garantarea capitalului de lucru vor fi adoptate în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4431 secunde