Procedură privind impozitul pe venit din transferul proprietăților imobiliare

207
Procedură privind impozitul pe venit din transferul proprietăților imobiliare - procedura-1457885443.jpg

Articole de la același autor

Printr-un proiect de ordin comun al miniștrilor finanțelor publice și justiției urmează a se aproba procedurile de stabilire, plată și rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, precum și modelul și conținutul unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit.

Potrivit Codului fiscal, persoanele fizice care realizează venituri din transferul dreptului de proprietate, prin acte juridice între vii, asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor, datorează impozit pe venit.

În cazul în care, transmisiunea dreptului de proprietate se realizează prin procedură notarială, impozitul se calculează și se încasează de notarul public înainte de autentificarea actului sau, după caz, întocmirea încheierii de finalizare a succesiunii și se plătește până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost încasat. 

De asemenea, notarii publici au obligația să depună semestrial, la organul fiscal teritorial, o declarație informativă privind transferurile de proprietăți imobiliare, cuprinzând elemente pentru fiecare tranzacție, pe beneficiari de venit. 

În cazul în care, după autentificarea actului sau întocmirea încheierii de finalizare în procedura succesorală, se constată erori sau omisiuni în calcularea și încasarea impozitului, notarul public comunică organului fiscal competent această situație, cu motivarea cauzelor care au determinat eroarea sau omisiunea. Organul fiscal competent stabilește impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal datorat și diferența de impozit de plată și emite o decizie de impunere.

În situația în care transferul dreptului de proprietate se realizează prin hotărâre judecătorească ori prin altă procedură decât cea notarială, impozitul se calculează și se încasează de către organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei. 

Ordinul stabilește procedura de calcul, încasare și plată a impozitului pe ceastă categorie de venituri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 14 Martie 2016
Stire din Economie : Incendiu pe o navă cu cărbuni
Luni, 14 Martie 2016
Stire din Economie : Dolarul a cupit 0.01% din leu
Pagina a fost generata in 2.3949 secunde