Producătorii de vinuri nu se înghesuie să facă reformă pe bani comunitari

157
Uniunea Europeană are un program ambițios de reformă a sectorului vitivinicol. Scopul final al acestuia este creșterea repu-tației internaționale de excelență a vinurilor comunitare și dobân-direa unei cote mai mari pe piața mondială.
Prima etapă a reformei a început la 1 august 2008. Ea se bazează pe pachete financiare naționale de sprijin, pe susținerea comerțului cu țări terțe, pe creșterea potenția-lului de producție. De asemenea, cuprinde un sistem de desțelenire și de controalele în sectorul vitivinicol.
Fondurile prevăzute în pachetele naționale pentru 2009 și neplătite până la 15 octombrie vor fi pierdute, a anunțat Comisia Europeană. Până în prezent, au fost plătite ceva mai mult de 30% din fondurile disponibile pentru anul în curs.
Fiecărei țări producătoare din UE i s-au alocat fondurile europene pentru a permite finanțarea unor măsuri care să răspundă necesităților locale. Statele membre pot alege dintre următoarele măsuri: plăți directe către producători, promovarea pe piețele țărilor terțe, recoltarea înainte de coacere, fonduri mutuale, asigurarea recoltei, investiții, restructurarea și reconversia viilor, distilarea subproduselor, distilarea alcoolului potabil, distilarea de criză și ajutoare pentru utilizarea mustului de struguri concentrat.
Ajutoarele pentru distilarea alcoolului potabil, pentru distilarea de criză și pentru utilizarea mustului de struguri concentrat pot fi acordate din pachetele naționale până, cel târziu, la 31 iulie 2012.
Bugetul disponibil pentru măsurile de sprijin crește în fiecare an. De la 794 de milioane de euro, în 2009, va ajunge la 1.231 de milioane de euro, în 2013.
La nivel comunitar, sistemul de desțelenire voluntară se întinde pe o perioadă de trei ani și acoperă o suprafață indicativă totală de 175.000 de hectare. Sumele alocate în acest scop sunt de 464 milioane de euro, în 2009, 334 de milioane de euro, în 2010, și 276 milioane de euro, în 2011. Din cauza numărului prea mare de cereri de finanțare, anul acesta s-a acordat prioritate producătorilor care își desțelenesc întreaga vie.
Etapa finală a reformei a început la 1 august 2009. În cadrul ei se vor suprima progresiv subvențiile pentru distilarea de criză și pentru distilarea alcoolului alimentar, iar sumele respective, repartizate în pachete financiare naționale, vor putea fi folosite pentru finanțarea măsurilor de promovare a vinurilor pe piețele țărilor terțe, pentru restructurare și investițiile în modernizarea viilor și a cramelor.
De la 1 ianuarie 2016, va fi abrogat, la nivelul UE, sistemul restric-tiv al drepturilor de plantare, statele membre având posibilitatea de a continua să îl utilizeze, dacă doresc, până în decembrie 2018.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4656 secunde